Hlavní obsah
Varná deska a vestavné spotřebiče jsou v moderní kuchyni oddělené. Vyšší vestavný spotřebič je vespod, nejméně však 50 cm nad zemí. Foto: Grena (2x)

Kuchyňské varné centrum by mělo být praktické i bezpečné

Základní kuchyňské varné centrum zahrnuje varnou desku, troubu a odsavač par. Spotřebiče přitom mohou být rozmístěny různě s ohledem na ergonomii a prostorové možnosti.

Varná deska a vestavné spotřebiče jsou v moderní kuchyni oddělené. Vyšší vestavný spotřebič je vespod, nejméně však 50 cm nad zemí. Foto: Grena (2x)
Kuchyňské varné centrum by mělo být praktické i bezpečné

Obvykle instalaci podřizujeme vyvedeným přípojkám plynu, elektřiny, nikdy však nezapomeneme na bezpečný pohyb při vaření. Varné centrum může být součástí kuchyňské linky nebo odděleného varného ostrůvku.

Zdraví a efektivita

Ergonomická pravidla vztahující se k bezpečnému a zdravému pohybu při vaření doporučují, abychom se v rámci trojúhelníku dřez, varné centrum a pracovní plocha nepřesunovali dále než 6 m.

Varné centrum neumisťujeme do rohu místnosti, tím si k němu ztížíme přístup.

Tradičně se nachází na pravé straně kuchyně, protože většina spotřebičů svou konstrukcí vyhovuje pravákům.

Klasické varné centrum: sporák složený z trouby a varné desky, nad nimi digestoř.

Foto: IKEA

V okolí varného centra potřebujeme dostatečné místo pro odkládání hrnců a pánví, plechů. Sporák s varnou deskou má být alespoň 30 cm od zdi či pracovní plochy.

Vestavné spotřebiče instalujeme ideálně ve výšce očí nebo nad sebe tak, že vyšší spotřebič je vespod. Může být ale i pod pracovní plochou. Není-li v blízkosti vestavného spotřebiče odkládací plocha, instalujeme pod něj výsuvnou desku, na kterou můžeme postavit třeba horkou zapékací mísu.

Varná deska situovaná o 10 až 15 cm níže než deska pracovní usnadňuje přehled o dění v hrncích.

Pro optimální odtah par a zamezení úrazu hlavy při vaření umístíme digestoř nad elektrickou varnou plochu ve výšce 65 až 90 cm, nad plynovou varnou deskou by to mělo být minimálně 75 cm.

Sporáky a varné desky

Varné desky jsou v kuchyňské lince často umístěny samostatně, obvykle vpravo od přípravné plochy. Nabízejí i různé druhy ploten. Mnoho českých kuchyní nedá dopustit na kombinaci varné desky s troubou. I zde dochází ke změnám spějícím ke komfortu užívání a k úspoře energie.

Plynová varná deska s 5 hořáky, prostřední slouží pro přípravu pokrmu v pánvi wok. Varná deska má bezpečnostní sklo, litinové podpěry nebo termoelektrickou pojistku. Cena 9990 Kč.

Foto: Philco

Sporák složený z indukční varné desky a elektrické trouby je oblíbený pro snadné udržení maximální čistoty. Indukce sama o sobě nehřeje, teplo vzniká pouze v prostoru dotyku hrnce s varnou deskou a ohřívá se jen dno a vnitřek nádoby. Tím se minimalizují ztráty energie, zvyšuje se účinnost.

Nerezový multifunkční kombinovaný sporák Concept SVK7050ss s 9 funkcemi pečení a s LED displejem s hodinami a minutkou. Sporák má 4 jištěné hořáky, integrované elektrické zapalování a skleněný příklop varné desky. Cena od 9990 Kč.

Foto: Mall

Hrnce a pánve na indukční vaření musí mít ale feromagnetické dno, tj. funguje jako magnet.

Zajímavé je spojení elektrické trouby se sklokeramickou varnou deskou namísto tradičních litinových plotýnek. Stejně jako ony umí sklokeramická deska díky akumulaci tepla jídlo dovařit či dohřát i po vypnutí spotřebiče. Oproti indukčním deskám lze na ní používat nádobí z různých materiálů, jako jsou sklo, nerez, smalt a teflon.

Indukční varná deska do menších prostor nabízí dvě varné zóny s funkcí Booster pro rychlé vaření. Ovládání desky je elektronické. Disponuje funkcemi indikace zbytkového tepla, ochranou proti přepětí, dětským zámkem, časovačem. Cena 6990 Kč.

Foto: Philco

Plynový sporák je už spíše výjimkou, plynová varná deska ve spojení s elektrickou troubou má však své zastánce. Plynové hořáky se snadno ovládají a umožňují velmi rychlý ohřev i přípravu jídel.

Elektrický sporák s indukční deskou AEG 47795IQ-MN v nerezovém provedení s úpravou proti otiskům prstů. Pro větší pohodlí je opatřen teleskopickými pojezdy. Cena od 16 990 Kč.

Foto: Mall

Varný ostrůvek

Uplatní se v kuchyních volně přecházejících do jídelní a obývací zóny, kdy dispozičně zastává funkci předělu mezi kuchyňskou a obytnou částí.

Na varný ostrůvek myslíme už ve fázi budování kuchyně kvůli potřebným stavebním úpravám a přípojkám, které jsou k ostrůvku vedeny pod podlahovou krytinou.

Varná deska na ostrůvku umožňuje, aby kuchařka měla při vaření kontakt s rodinou v obytné zóně.

Foto: Grena

Varné centrum na ostrůvku umožňuje vaření čelem k dění v domácnosti, máme výhled na hrající si děti, snadno udržujeme kontakt s návštěvou u jídelního stolu. Varný ostrůvek v menší kuchyni často vyřeší vhodnou vzdálenost mezi ledničkou a zdroji tepla. Přenesením varného centra z kuchyňské linky také vznikne další úložný prostor, místo pro vinotéku, bar. Na druhou stranu je ostrůvek místem pro vestavné spotřebiče, které bývají dražší. Také musíme počítat s úklidem prostoru kolem celého jeho obvodu.

Mezi jednotlivými kusy kuchyňského nábytku a ostrůvkem by měl být prostor — nejlépe 120 cm. Jednotlivé pracovní a přípravné plochy na sebe musí navazovat, abychom ostrůvek nemuseli obíhat.

Vzdálenost mezi ostrůvkem a ostatním kuchyňským nábytkem má být kolem 120 cm.

Foto: Ikea

Varný ostrůvek může mít pracovní i varnou plochu v jedné výšce, některé typy ale nabízejí více výškových úrovní, varná plocha je obvykle nižší. Nad ostrůvkem je místo pro digestoř. Odsavač par ale může být i v blízkosti varné desky, některé typy se totiž dají zasunovat pod pracovní plochu.

Odsavače par

Odsávají vzduch do komína odtahu. Využít lze také recirkulaci, která nasává pachy a mastné výpary z hrnců, pánví. Výpary procházejí kovovým a uhlíkovým filtrem, čistí se a navracejí zpět do prostoru. Prostor pod odsavačem osvětlují halogeny, bodové či pásové ledky.

Výsuvný odsavač par Mora s možností recirkulace. Výkon odtahu 336 m3/h, 3 rychlosti, halogenové osvětlení 2 x 40 W. Cena 3990 Kč.

Foto: Kasa

Při nákupu digestoře se zaměříme na její výkon v poměru k velikosti místnosti. Vzduch v kuchyni se má vyměnit 10x za hodinu. Důležitými kritérii jsou i hlučnost, intenzita a způsob osvětlení.

Digestoř Athena v šíři 60 cm v klasickém nerezovém designu je výbornou volbou pro vestavné systémy. Motor, který vypadá jako komín, je schovaný ve skříňce.

Foto: Philco

Komínová digestoř s odtahem v ose varné desky patří k nerozšířenějším typům. Její variantou je rohová digestoř, která vypadá podobně, jen se instaluje nad rohovou varnou desku nebo do kouta.

Komínový odsavač par Empire KD 330060 s možností recirkulace. Výkon odtahu 207m3/h, tři rychlosti, halogenové osvětlení 2 × 35 W. Cena 4671 Kč.

Foto: Kasa

Ostrůvkový odsavač visí nad ostrůvkovým varným centrem. Zavěšuje se na strop, při sádrokartonovém podhledu se připevní přímo ke stropu tak, aby sádrokarton nerezonoval.

Podvěsná digestoř je vhodná do panelového bytu. Má zásuvku v kuchyňské skříňce nebo těsně nad ní, s možností napojení odtahu v několika místech.

Odsavač par Mora s možností recirkulace vhodný do menších bytů. Výkon odtahu 181 m3/h, tři rychlosti, osvětlení 1 x 40 W. Cena 2990 Kč.

Foto: Kasa

Výsuvný odsavač par může být uvnitř kuchyňské skříňky stejně jako zásuvka umístěná nad kuchyňskou skříňkou. Odtah digestoře je umístěn na jejím středu, pod horní hranou kuchyňské skříňky (závisí na výšce skříňky).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků