Hlavní obsah
Romantický domek krášlí mořské vlny lemující střešní terasu. Foto: Taiyo Watanabe

Chatku na spadnutí nahradil romantický domek s mořskými vlnami na střeše

Uprostřed pozemku v kalifornském Los Angeles architekti z tamního ateliéru Byben & Skeens nahradili starou chatku na spadnutí moderním, neméně romantickým multifunkčním prostorem. Ten majitel může využívat nejenom jako pracovnu při psaní, ale zároveň i jako pokoj pro hosty.

Romantický domek krášlí mořské vlny lemující střešní terasu. Foto: Taiyo Watanabe
Chatku na spadnutí nahradil romantický domek s mořskými vlnami na střeše

Uprostřed parcely těsně sousedící s losangeleskou čtvrtí Elysian Park stávala stará romantická chatka, kterou vlastnoručně vyrobil předchozí majitel pozemku a domu na něm. Kolem ní se vinula cesta tvořená rozpadajícími se schody. Chatka na tom byla ještě hůř, pohromadě držela už jen z posledních sil.

Současný majitel, básník a filmař, si přál romantickou atmosféru zachovat. Ovšem nový prostor, který si měli architekti na místě chatky vytvořit, měl být plně moderní. Zároveň potřeboval nejenom klidný tichý ateliér, kde by mohl tvořit, ale také pokoj pro hosty.

Architekti tedy při návrhu nové stavby nazvané Stiff Peaks (velmi volně přeloženo jako Ostré vršky) vyšli z toho, co na pozemku objevili, a romantický styl převyprávěli jazykem moderní architektury.

Romantiku v tomto případě zastupuje především vykrajovaný okraj lemující střešní terasu jednopodlažní budovy, který nápadně připomíná dětskou kresbu mořských vln a od toho odvozený lehce námořnický styl zařízení domku. Kolem stavby pak nechali vybudovat nové schodiště, které je spíše subtilní a vede až na střešní terasu.

Celek působí trochu jako menší roztomilá jeskyně. Uvnitř je jen jediná místnost, kterou doplňuje toaleta. Světlo do interiéru přivádějí nejenom oblouková okna, ale i světlík umístěný ve střeše.

Ač relativně malý objekt (plocha podlahy je 23 m², celková plocha včetně střešní terasy činí 44,5 m²), má hned dva vchody. Obloukové dvoukřídlé prosklené dveře vedou na plošinu, která slouží jako venkovní zkušebna.

Menší jednoduché dveře představují mnohem diskrétnější vstup, který vede na zahradě k boční brance, jíž se vychází ven na ulici.

Architekti tak vytvořili jednoduchý objekt, který majitel může používat nejenom jako domek pro hosty, ale zároveň i jako svůj tvůrčí ateliér, případně i jako místo pro setkávání s přáteli nebo spolupracovníky a zkoušejícími herci.

Anketa
Potřebovali byste také samostatnou pracovnu?
Ano, jako sůl!
40.8 %
Někdy by se hodila...
25.6 %
Nevím.
2.3 %
Spíš ne.
4.2 %
Ne, k ničemu by nám nebyla.
13.3 %
Ne. Už ji máme.
13.8 %
Celkem hlasovalo 1838 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků