Hlavní obsah

Brno vdechne Špitálce nový život, s ním jí dá i novou tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnskou industriální zónu Špitálka čeká v následujících letech výrazná proměna. Město se snaží pro západní část areálu Tepláren Brno nalézt nový způsob využití, aniž by však zanikla historická hodnota místa. Jak slibují zástupci jihomoravské metropole, Špitálka se promění v živou, moderní, ale především chytrou městskou čtvrť.

Foto: A8000

Takto by mohla vypadat brněnská část Špitálka. Červeně je vyznačený plánovaný chodník Skywalk propojující všechny důležité stavby včetně chladicí věže.

Článek

Revitalizaci tzv. brownfieldu Špitálka město rozložilo do několika etap, z nichž některé už dokončilo, či právě probíhají. Nejprve na přelomu let 2018 a 2019 uspořádalo mezinárodní urbanistickou ideovou soutěž pro oblast o rozloze 24,55 hektaru.

Ve druhé fázi si nechalo vytvořit územní studii a zjistit stav a možné řešení dopravní infrastruktury. Třetí etapa je zaměřená konkrétně na západní části areálu Tepláren Brno, její podobu navrhli architekti z uznávaného českého ateliéru A8000.

Tato část města zabírající plochu 2 hektary by měla odpovídat současným světovým trendům, které vytvářejí pro obyvatele městské prostředí, kde mohou na stejném místě jak pracovat, tak zároveň bydlet.

Architekti proto předpokládají, že v místě vyrostou flexibilní otevřené multifunkční jednotky určené jak k práci, tak k bydlení. Ty mají být vysoce variabilní a jejich obyvatelé je budou mít možnost volně propojovat, zmenšovat i zvětšovat. Autoři předpovídají, že tak vznikne živelná struktura, která se bude moci měnit podle aktuálních potřeb.

Foto: A8000

Střechy by měly být plně využívané. Mimo jiné i jako zahrádky pro komunitní pěstování plodin.

Foto: A8000

Nevyužívaná chladicí věž znovu ožije.

Kromě toho je součástí plánu i výstavba šesti zcela nových budov, určených rovněž pro bydlení i jako pracovní zázemí. Ty nabídnou dohromady 30 tisíc m².

Zachována zůstane chladicí věž, průmyslové haly i budovy archivu

Lokalitu pak označují za tzv. City hub, tedy místo, jež se stane přirozeným centrem, kam se lidé z celého města budou sjíždět nejen za prací, ale i zábavou a odpočinkem.

Místní ikonou zůstane v současnosti dlouhodobě nevyužívaná chladicí věž. Tu architekti totiž chtějí zachovat.

Její vnitřní prostor se stane místem pro konání nejrůznějších prezentací, ať již místních firem, nebo i občanů. Zároveň architekti počítají s jejím zpřístupněním tak, aby si lidé mohli užít vyhlídky na celé Brno.

Dvojice průmyslových hal má být rovněž zachována, ty mají sloužit jako místa určená pro kulturní akce. Budova archivu tepláren se pak promění v tzv. coworkingový prostor.

Víte, co jsou coworkingové prostory?
To jsou plně, a především velice moderně zařízené a vybavené kancelářské prostory, kde si firmy mohou pronajímat jednotlivá pracovní místa. Výhodou pro zaměstnance je v podstatě stejný denní režim, jako kdyby dojížděl do zaměstnání, jen to má blíže k domovu. Pro firmu tkví výhoda v tom, že má kam umístit zaměstnance, ale nemusí se zabývat správou a zajišťováním chodu kanceláře.

Střechy budou zelené

Velké plány mají architekti se střechami budov v lokalitě Špitálka. Plánují na nich vybudovat terasy se sportovišti, spoustou zeleně, a dokonce i zahrádkami určenými pro komunitní pěstování.

Velice atraktivním prvkem – a to nejenom pro místní – se stane 400 m dlouhý Skywalk, tedy cesta propojující ve výšce všechny budovy a procházející i skrz chladicí věž.

Ostrava přestaví zchátralý 22patrový mrakodrap podle návrhu architektky Evy Jiřičné

Tipy a trendy

Chytrá čtvrť

Cílem města i architektů je proměnit Špitálku za pomoci moderních technologií a inovativních přístupů v první chytrou čtvrť v Brně. Součástí přípravy projektu jsou proto například kulaté stoly s experty včetně energetiků či poskytovatelů základní infrastruktury.

Město proto uvažuje i o využívání geotermální tepelné energie, tepla ze sluncem vyhřívaných ploch, zbytkového tepla budov i obnovitelných zdrojů pro dodatečný ohřev či chlazení vody. Políčeno má v tomto smyslu i na zbytkové teplo ze sousedních provozů teplárny.

Samozřejmostí by mělo být osazení volných ploch na budovách fotovoltaickými panely, uvažuje se o systémech recyklace šedé vody. Vnitřní klima budov by mělo být plně řízeno podle aktuální potřeby právě přítomných lidí, stejně jako veřejné osvětlení. Všechny systémy by měly být propojené, měřené, vyhodnocované – právě tak lze dosáhnout jejich inteligentního řízení.

Foto: A8000

Špitálka se má v budoucnu stát místem, kam se budou rádi sjíždět lidé z celého Brna.

Foto: A8000

Původní průmyslové haly vysloveně lákají k využití pro kulturní akce.

„Chceme se věnovat všemu, co je skutečně přínosné pro udržitelný život v lokalitě ve spojení s městem. To je naše představa smart technologií. Nyní pokračujeme ve spolupráci s experty napříč obory v definování inovativních principů a technologií, které využijeme. Chystá se také změna územního plánu (má k ní dojít v polovině letošního roku -– pozn. red.). V blízké budoucnosti by měly být stanoveny podmínky pro hledání budoucího strategického investora.

Prioritou je najít takového partnera, který by se o území dlouhodobě pečlivě staral a chtěl by se stát součástí obrovské proměny této části Brna, která se nevyhnutelně blíží,“ říkají architekti.

Pokud vše bude pokračovat, jak má, mohla by proměna brownfieldu začít v roce 2023, slibují.

Nezůstane jen u Špitálky

Kromě návrhu revitalizace západní části areálu Tepláren Brno pracují architekti také na koncepci oživení přiléhajícího areálu bývalé textilky Mosiliana. Nová podoba obou území by měla podtrhnout charakter místa.

Rozvoj území by pak měl nastartovat i celkovou revitalizaci oblasti brněnského Cejlu, přezdívaného jako brněnský Bronx.

Foto: Jan Polášek, Mapy.cz

Současná podoba oblasti Špitálka s chladicí věží

Anketa

Máte ve své obci také brownfield, který by potřeboval konečně proměnu?
Ano, máme.
79,4 %
Nevím, nemám tušení.
6,6 %
Měli jsme, ale už je revitalizovaný.
4,8 %
Ne, nemáme.
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 441 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám