Hlavní obsah
Architekti proměnili loftový byt v bývalé výrobně automobilů. Foto: Mike Schwartz

Architekti navrhli loftový byt v bývalé montovně automobilů

Ve sto let staré budově v americkém Chicagu, kde se dříve montovala a také vystavovala auta, renovovalo tamní architektonické studio Vladimir Radutny Architects byt s loftem, který zajímavě doplňuje černý box ložnice s doplňky v přírodní barvě dřeva.

Architekti proměnili loftový byt v bývalé výrobně automobilů. Foto: Mike Schwartz
Architekti navrhli loftový byt v bývalé montovně automobilů

Byt s plochou 209 m², jak architekti vysvětlují, v původní podobě příliš dobře nefungoval jako domov. Proto jeho uspořádání zcela změnili tak, aby se stal plnohodnotným prostorem, kde jeho obyvatelé mohou pohodlně odpočívat i čerpat inspiraci.

Vstupní prostor do bytu připravuje příchozího na velký prostor hlavní části bytu pozvolna.

Foto: Mike Schwartz

Důležitým vizuálním prvkem v bytě je betonový sloup.

Foto: Mike Schwartz

Nyní návštěvník vstupuje do bytu v místě, kde je přechodová zóna obložená dřevem. Díky tomu není hned pohlcen pocitem, že se ocitl ve velkém industriálním prostoru.

Architekti využili všech dostupných prostředků, ať již je to právě volba materiálů, nebo prvky v podobě elegantního dřevěného schodiště či téměř až scénické nasvícení, aby co nejvíce potlačili tíhu obrovského prostoru, jež by na člověka jinak dopadala. Zároveň ovšem zachovali v bytě otevřenost a jasné členění prostorů.

V interiéru se doplňují původní, přiznané materiály zdí a stropu, s nově vloženými skulpturálními prvky organizujícími prostor bytu.

Foto: Mike Schwartz

Pohled z oken směřuje na známou chicagskou třídu Michigan Avenue.

Foto: Mike Schwartz

Kuchyňské plochy zůstávají prázdné, aby nic nerušilo pohled z okna.

Foto: Mike Schwartz

Veškeré velké spotřebiče a zařízení uschovali do vestavěných skříní tak, aby vše zůstalo během dne schováno před pohledy, zároveň je každé z nich uloženo na strategickém místě, aby bylo dobře a pohodlně dostupné.

Podobně architekti naložili se zařízením kuchyně, aby nerušilo výhled z okna vedoucí na jednu z nejproslulejších chicagských ulic - Michigan Avenue.

Boční stěna boxu se otevírá, aby odhalila televizní obrazovku.

Foto: Mike Schwartz

Zajímavě zacházejí architekti s dřevěnou plochou, která lemuje hlavní obytnou místnost, jíž je obývací pokoj. Ta totiž prochází od kuchyně pod okny až k černému boxu s ložnicí, který je na ní umístěn.

Vlastní obývací pokoj je tak položen o zhruba 20 cm níže, což působí příjemně útulným dojmem, člověk má pocit, jako by byl v hnízdě.

Černý box v sobě ukrývá příjemnou jeskyni na spaní.

Foto: Mike Schwartz

Interiér ložnice je obložený dřevem.

Foto: Mike Schwartz

Veškeré úložné prostory představují i v ložnici vestavěné skříně.

Foto: Mike Schwartz

Box ložnice je obložen pláty z černé oceli a je umístěn stranou hlavní obytné zóny v domácnosti. Kovový plášť se směrem do obývacího pokoje otevírá a odhaluje televizní obrazovku, která je pod ním ukryta.

Z boční strany směrem k oknům bytu nahrazují plnou stěnu velké prosklené dveře, které umožňují místnost v případě potřeby uzavřít. Interiér ložnice je obložen dřevem, díky čemuž působí ložnice nebývale příjemným dojmem, trochu jako malá útulná jeskyně.

Koupelna je uschovaná v boxu za ložnicí.

Foto: Mike Schwartz

Po schodišti, které svou jemností i materiálem vytváří přímý kontrast k přiznanému betonovému stropu i sloupu, návštěvník dorazí na úroveň mezaninu, kde je pracovna majitelů a již lze snadno proměnit i v pokoj pro hosty.

Po dřevěných schodech se vystoupá na loft a odtud pak vede cesta ještě na střešní zahradu.

Foto: Mike Schwartz

Odtud pak po dalším schodišti vede cesta až ke vstupu na střešní zahradu, odkud je výhled na celé město.

Loft slouží jako pracovna, ale také jako pokoj pro hosty.

Foto: Mike Schwartz

Pracovní část loftu.

Foto: Mike Schwartz

Jak podotýkají autoři projektu, do původně ryze industriálního prostoru se jim podařilo vložit několik skulpturálních prvků, které jej na jedné straně funkčně rozčleňují, ovšem na druhé straně mu umožňují uchovat si jednotnost.

Díky tomu majitelé mají zajímavý domov, kde má každá zóna svou jasnou funkci, ale přesto nejsou od sebe zbytečně oddělené.

Půdorys spodní části bytu

Foto: Vladimir Radutny Architects

Půdorys loftu

Foto: Vladimir Radutny Architects

Anketa
Máte rádi netradičně uspořádané byty?
Ano, ty jsou vždy zajímavější
0 %
Jak kdy
0 %
Nevím, je mi to spíš jedno
0 %
Spíše ne
0 %
Ne. Líbí se mi klasika
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků