Hlavní obsah

Architekti navrhli loftový byt v bývalé montovně automobilů

Novinky, Jana Nesvadbová

Ve sto let staré budově v americkém Chicagu, kde se dříve montovala a také vystavovala auta, renovovalo tamní architektonické studio Vladimir Radutny Architects byt s loftem, který zajímavě doplňuje černý box ložnice s doplňky v přírodní barvě dřeva.

Foto: Mike Schwartz

Architekti proměnili loftový byt v bývalé výrobně automobilů.

Článek

Byt s plochou 209 m², jak architekti vysvětlují, v původní podobě příliš dobře nefungoval jako domov. Proto jeho uspořádání zcela změnili tak, aby se stal plnohodnotným prostorem, kde jeho obyvatelé mohou pohodlně odpočívat i čerpat inspiraci.

Foto: Mike Schwartz

Vstupní prostor do bytu připravuje příchozího na velký prostor hlavní části bytu pozvolna.

Foto: Mike Schwartz

Důležitým vizuálním prvkem v bytě je betonový sloup.

Nyní návštěvník vstupuje do bytu v místě, kde je přechodová zóna obložená dřevem. Díky tomu není hned pohlcen pocitem, že se ocitl ve velkém industriálním prostoru.

Architekti využili všech dostupných prostředků, ať již je to právě volba materiálů, nebo prvky v podobě elegantního dřevěného schodiště či téměř až scénické nasvícení, aby co nejvíce potlačili tíhu obrovského prostoru, jež by na člověka jinak dopadala. Zároveň ovšem zachovali v bytě otevřenost a jasné členění prostorů.

Foto: Mike Schwartz

V interiéru se doplňují původní, přiznané materiály zdí a stropu, s nově vloženými skulpturálními prvky organizujícími prostor bytu.

Foto: Mike Schwartz

Pohled z oken směřuje na známou chicagskou třídu Michigan Avenue.

Foto: Mike Schwartz

Kuchyňské plochy zůstávají prázdné, aby nic nerušilo pohled z okna.

Veškeré velké spotřebiče a zařízení uschovali do vestavěných skříní tak, aby vše zůstalo během dne schováno před pohledy, zároveň je každé z nich uloženo na strategickém místě, aby bylo dobře a pohodlně dostupné.

Podobně architekti naložili se zařízením kuchyně, aby nerušilo výhled z okna vedoucí na jednu z nejproslulejších chicagských ulic - Michigan Avenue.

Foto: Mike Schwartz

Boční stěna boxu se otevírá, aby odhalila televizní obrazovku.

Zajímavě zacházejí architekti s dřevěnou plochou, která lemuje hlavní obytnou místnost, jíž je obývací pokoj. Ta totiž prochází od kuchyně pod okny až k černému boxu s ložnicí, který je na ní umístěn.

Vlastní obývací pokoj je tak položen o zhruba 20 cm níže, což působí příjemně útulným dojmem, člověk má pocit, jako by byl v hnízdě.

Foto: Mike Schwartz

Černý box v sobě ukrývá příjemnou jeskyni na spaní.

Foto: Mike Schwartz

Interiér ložnice je obložený dřevem.

Foto: Mike Schwartz

Veškeré úložné prostory představují i v ložnici vestavěné skříně.

Box ložnice je obložen pláty z černé oceli a je umístěn stranou hlavní obytné zóny v domácnosti. Kovový plášť se směrem do obývacího pokoje otevírá a odhaluje televizní obrazovku, která je pod ním ukryta.

Z boční strany směrem k oknům bytu nahrazují plnou stěnu velké prosklené dveře, které umožňují místnost v případě potřeby uzavřít. Interiér ložnice je obložen dřevem, díky čemuž působí ložnice nebývale příjemným dojmem, trochu jako malá útulná jeskyně.

Foto: Mike Schwartz

Koupelna je uschovaná v boxu za ložnicí.

Po schodišti, které svou jemností i materiálem vytváří přímý kontrast k přiznanému betonovému stropu i sloupu, návštěvník dorazí na úroveň mezaninu, kde je pracovna majitelů a již lze snadno proměnit i v pokoj pro hosty.

Foto: Mike Schwartz

Po dřevěných schodech se vystoupá na loft a odtud pak vede cesta ještě na střešní zahradu.

Odtud pak po dalším schodišti vede cesta až ke vstupu na střešní zahradu, odkud je výhled na celé město.

Foto: Mike Schwartz

Loft slouží jako pracovna, ale také jako pokoj pro hosty.

Foto: Mike Schwartz

Pracovní část loftu.

Jak podotýkají autoři projektu, do původně ryze industriálního prostoru se jim podařilo vložit několik skulpturálních prvků, které jej na jedné straně funkčně rozčleňují, ovšem na druhé straně mu umožňují uchovat si jednotnost.

Díky tomu majitelé mají zajímavý domov, kde má každá zóna svou jasnou funkci, ale přesto nejsou od sebe zbytečně oddělené.

Foto: Vladimir Radutny Architects

Půdorys spodní části bytu

Foto: Vladimir Radutny Architects

Půdorys loftu

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte rádi netradičně uspořádané byty?
Ano, ty jsou vždy zajímavější
100 %
Jak kdy
0 %
Nevím, je mi to spíš jedno
0 %
Spíše ne
0 %
Ne. Líbí se mi klasika
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám