Hlavní obsah

Prvek, který může být nečekaně zrádnou konstrukcí u dřevostaveb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí považuje parapet za architektonický prvek fasády domu a neuvědomuje si, že parapety jsou stejně důležité pro ochranu stavby před vodou jako střecha nebo izolace sklepa. Drobná chyba a netěsnost v provedení parapetů se nemusí dlouhou dobu projevit. Ale voda postupně zatéká do fasády a do stěny. Případ pana Martina ukazuje, kam až to může dospět.

Foto: Nemopas

Pohled na dům, na jehož fasádě jsou vidět sondy do zateplovacího systému, které mají zjistit rozsah poškození nosné konstrukce.

Článek

Pan Martin si za Prahou postavil dřevostavbu. Nosné stěny jsou z dřevěných sloupků překrytých z vnitřní i vnější strany dřevoštěpkovou deskou. Prostor mezi sloupky je vyplněn tepelnou izolací z minerálních vláken a stěna je z vnější strany zateplena kontaktním zateplovacím systémem.

Když se panu Martinovi doma začali masivně objevovat mravenci, začal zjišťovat, odkud vylézají. Zjistil, že lezou ze spáry mezi podlahou a štítovou stěnou pod oknem.

Martin přizval inspektora nemovitostí, který endoskopem nahlédl pod zateplovací systém a zjistil, že tepelná izolace je vlhká a plná mravenců.

Foto: Nemopas

Chodbičky, které si mravenci vybudovali ve vlhkém tepelném izolantu.

Pro zjištění rozsahu vlhkosti provedl inspektor do fasády několik sond. A rozsah škody všechny překvapil.

Vlhkostí byl zasažen celý pás štítové stěny pod parapetem horního i spodního okna. Po odkrytí kontaktního zateplení bylo zjištěno, že vlhké dřevoštěpkové desky jsou lokálně dokonce již napadeny dřevomorkou.

Foto: Nemopas

Dřevoštěpková deska napadená dřevomorkou domácí.

A příčina? Bočnice parapetů byly na ostění jen volně přiloženy. Bočnice měly být překryty dřevěným obkladem, ale jeho provedení Martin z finančních důvodů o dva roky odložil.

V kombinaci s natočením fasády proti převládajícímu směru větru vedla netěsnost mezi parapetem a ostěním k výše uvedeným zásadním problémům.

Oprava se prodraží

Oprava spočívá v odstranění tepelných izolací na fasádě a mezi nosnými sloupky stěny.

Dřevo bude ošetřeno nátěrem proti dřevokazným houbám a hmyzu, bude nově doplněna tepelná izolace mezi sloupky a proveden nový zateplovací systém.

Viníkem vlhka v podkroví byly kontralatě. Chyběly

Nemoci nemovitostí

Celá oprava konstrukce přijde pana Martina skoro na 100 tisíc korun a nezbývá mu než věřit, že se podaří vyměnit všechny prvky zasažené dřevomorkou, a dřevo nebude dále degradovat.

Foto: Nemopas

Rozsah zasažení konstrukce vlhkostí, která pronikala přes parapety oken.

Je potřeba si uvědomit, že po fasádě domu teče při větrem hnaném dešti velké množství vody. Na dva metry čtvereční fasády dopadne stejné množství vody jako na jeden metr čtvereční střechy.

Vítr působící na fasádu navíc vodu zažene do všech spár, štěrbin a dírek. Spolehlivá vodotěsnost parapetů, zvláště u dřevostaveb, je proto klíčová. Zkontrolujte si raději své parapety…

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy.

Máte vlhko ve sklepě?

Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

Máte mokré skvrny pod střechou?

Cítíte od stěn průvan a chlad?

Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

Slyšíte hluk z okolních místností?

Slyšíte kroky z chodby?

Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

Chcete vystavit Průkaz energetické náročnosti budovy?

Chystáte výstavbu či rekonstrukci rodinného domu.

Hledáte spolehlivého dodavatele projektů rodinných domů?

Nejste si jisti, zda zvolit bungalov, nebo patrový dům?

Hledáte kvalitní projekt dřevostavby?

Máte specifický pozemek a potřebujete individuální projekt na míru?

Hledáte opravdového profesionála přes pasivní domy?

Chcete využít dotace na výstavbu a projektovou dokumentaci domu?

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté, projektanti a inspektoři NEMOPASZnaleckého ústavu DekprojektG SERVIS a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí přitom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb, více než pětadvacetileté zkušenosti s projektováním rodinných domů a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

FOTO: Nemopas

Reklama

Související témata:

Související články

Na co si dát pozor při koupi chalupy

Nákup chat a chalup zažívá v poslední době boom. Komplikace při cestování do zahraničí vedou mnoho z nás k chuti koupit vhodný rekreační objekt a trávit volno...

Výběr článků

Načítám