Hlavní obsah

Bourání, nebo rekonstrukce? Podle čeho volit, co se starým domem

Novinky, Ctibor Hůlka, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Zbourat, nebo rekonstruovat? Tuto otázku si položil pan Michal, majitel starého domu ve středních Čechách. V dnešním článku se podíváme na jeho dům a na to, jaké skutečnosti ovlivní odpověď na uvedenou otázku.

Foto: Nemopas

Je lepší dům pana Michala rekonstruovat, nebo zbourat?

Článek

Rozhodování není v podobných případech vůbec jednoduché. Pro někoho je důležité cenové srovnání mezi novostavbou a rekonstrukcí, pro jiného je důležitější zachování ducha místa, případně architektonického výrazu domu.

Ať už jsou kritéria pro rozhodování jakákoliv, vždy je dobré začít informacemi o technickém stavu objektu a nákladech na jeho opravu.

Pan Michal začal tím, že si nechal dům podrobně prohlédnout odbornou firmou, aby zjistil skutečný stav. Jeho stavení je jednopodlažní se sedlovou střechou. V podkroví je půda. Dům byl vybudován pravděpodobně na přelomu 19. a 20. století. Obvodové stěny jsou vyzděny z plných pálených cihel, vnitřní stěny a příčky jsou z vepřovic a plných pálených cihel.

Foto: Nemopas

Krov pod střechou je ve velmi špatném stavu. Na mnoha místech byl napaden dřevokazným hmyzem a minimálně třetina dřevěných prvků potřebuje výměnu.

Největší nečekanou položkou pro rekonstrukci bývá statika domu. Specialista u pana Michala tedy zamířil od základů ke stropům, aby zjistil, z čeho jsou provedeny a jak se podílejí na stabilitě domu.

Dům má dřevěné stropy a žádné ztužující věnce. Hledačkou výztuže specialista našel pouze železobetonové nadokenní překlady. Pro stabilitu domu bylo tedy důležité, v jakém stavu jsou stropní trámy, a to zejména v místě uložení na stěny.

Prohlídka uložení trámů pomocí endoskopu ukázala, že strop je v pořádku. Výhoda prohlídky endoskopem je v tom, že není nutné bourat do konstrukce velké sondy. Při kontrole krovu však odborník zjistil, že cca třetina trámů v krovu není v dobrém stavu.

Na co si dát pozor při rekonstrukci bytu v panelovém domě

Nemoci nemovitostí

Další průzkum se týkal konstrukcí, které dům chrání proti vodě a úniku tepla. Odborník tedy prozkoumal stav střešní krytiny a ochrany domu před vodou na terénu.

Aby mohl dobře posoudit účinnost tepelné izolace, věnoval pozornost oknům a způsobu a kvalitě zaizolování stropů a podlah.

Foto: Nemopas

Vstupní veranda není stabilní, odklání se od domu a ve zdivu jsou trhliny. Základy jsou mělké a v každém případě bude nejjednodušší verandu zbourat.

U technických zařízení budovy obecně platí, že pokud mají vyhovět současným předpisům a standardům, je třeba je kompletně vyměnit. V domě pana Michala ale bylo funkční, nově provedené vytápění plynovým kotlem, komín byl vyvložkován.

Předchozí majitel přesto za vytápění a ohřev teplé vody platil kolem 60 tisíc korun ročně, což je opravdu dost. Na vině byly velké úniky tepla přes obvodové konstrukce.

Po zjištění stavu svého domu si pan Michal musí porovnat cenu za rekonstrukci a cenu nového domu.

Náklady na rekonstrukci domu

Pan Michal si může samozřejmě nechat zpracovat projekt rekonstrukce a provést jeho ocenění a získá relativně přesnou cenu. Anebo si může nechat pouze rámcově a orientačně odhadnout ceny rekonstrukce od vhodného specialisty.

Azbest, nebezpečný materiál na našich domech - vlastnosti a zdravotní rizika

Nemoci nemovitostí

Rámcový odhad vychází z následujících položek: oprava krovu, výměna krytiny a zateplení střechy vyjde celkem do cca 500 tisíc korun. Výměna oken a zateplení fasády vyjde celkem také do cca 500 tisíc korun.

Zateplení podlah na terénu, úpravy dispozice domu, nové omítky a vymalování vyjdou do 300 tisíc korun. Nové rozvody elektřiny, vody a kanalizace, včetně zařizovacích předmětů, by pan Michal pořídil do 500 tisíc korun. Tj. celkově by rekonstrukce hrubým odhadem stála do 1,8 milionu korun.

A kolik by stál nový dům podobné velikosti?

Demolice domu pana Michala by vyšla na necelých 500 tisíc korun. Nový domek stejné velikosti by například podle katalogu typových domů pořídil na klíč za cca 3,1 milionu korun. Celková investice do nového domu by byla cca 3,6 milionu korun.

Foto: GServis

Webový konfigurátor domu dokáže, na základě zadání požadované dispozice, typů materiálů a konstrukčních řešení a typů technických zařízení, spočítat orientační cenu novostavby domu.

Pokud by si pan Michal nechtěl vybrat z nabízených typových domků z katalogu, může pro získání představy o ceně použít speciální webový „konfigurátor domu”. Ten mu po zadání základních požadavků na dispozice, použité materiály a zařízení dokáže spočítat orientační cenu nového domu.

Závěr

V tomto případě je finančně výhodnější provést rekonstrukci domu, ale není tomu tak pokaždé. Nejen že mohou být náklady na rekonstrukci srovnatelné, ale často se musí volit kompromisní pohled projektanta i majitele objektu na některá konstrukční řešení a dispoziční uspořádání rekonstruované stavby.

Nehledě na to, že zrekonstruovaný dům často obtížně dosahuje úrovně energetické efektivity běžné u novostaveb.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy.

Máte vlhko ve sklepě?

Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

Máte mokré skvrny pod střechou?

Cítíte od stěn průvan a chlad?

Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

Slyšíte hluk z okolních místností?

Slyšíte kroky z chodby?

Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

Chcete vystavit Průkaz energetické náročnosti budovy?

Chystáte výstavbu či rekonstrukci rodinného domu.

Hledáte spolehlivého dodavatele projektů rodinných domů?

Nejste si jisti, zda zvolit bungalov, nebo patrový dům?

Hledáte kvalitní projekt dřevostavby?

Máte specifický pozemek a potřebujete individuální projekt na míru?

Hledáte opravdového profesionála přes pasivní domy?

Chcete využít dotace na výstavbu a projektovou dokumentaci domu?

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté, projektanti a inspektoři NEMOPASZnaleckého ústavu DekprojektG SERVIS a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí přitom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb, více než pětadvacetileté zkušenosti s projektováním rodinných domů a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

FOTO: Nemopas

Reklama

Související témata:

Související články

Krásná schodiště a jejich úskalí

V mnohých rodinných, ale i bytových domech je možné objevit zajímavá schodiště. Moderní, vzdušná, často s použitím skla a nerezové oceli. Ne vždy však splňují...

Výběr článků

Načítám