Hlavní obsah

Vytápět dům plynovým kotlem se vyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plyn má spoustu předností. Nabízí nejlepší poměr cena/výkon oproti jiným zdrojům a konkrétně ve srovnání s tuhými palivy je příjemný na provoz. Není nutné nic přikládat, skladovat, navíc plyn je výrazně ekologičtější.

Foto: Bosch termotechnika

Plynové kondenzační kotle Bosch Condens 2300iW, ve variantě pouze pro vytápění s možností připojení nepřímo ohřívaného zásobníku nebo v kombi provedení s průtokovým ohřevem s výkonem 2,3-25 kW, nabízejí komfort pro byt či dům. Cena 39 100 Kč.

Článek

Kdo se rozhodne pro plynový kondenzační kotel, čeká ho sice vysoká počáteční investice i pravidelné revize, ale získá mnoho.

Kvalitní kondenzační kotle mají totiž vysokou účinnost a vydrží 15 až 20 let.

Jak vybírat plynový kotel

O výběru rozhodne, zda kotel budeme využívat také pro přípravu teplé vody. K dispozici jsou totiž kotle s vestavěným zásobníkem teplé vody, kotle s možností připojení externího zásobníku a kotle s integrovaným průtokovým ohřevem vody.

„Každý typ má určité výhody a nevýhody. Kotel s průtokovým ohřevem vody nezabere tolik místa jako kotel s vestavěným zásobníkem, nicméně v zásobníku je teplá voda vždy hned připravená k odběru,“ vysvětluje Lukáš Rundt z Atelieru DEK.

Topení plynem je komfortní i ekologické

Bydlení

Výkon samotného kotle se volí podle tepelných ztrát objektu. Účinnost kotlů je dnes srovnatelná napříč všemi výrobci. Kotle se mohou lišit jen ovládáním, režimy regulace a rozdíl může být i v modulačním rozsahu.

„Ten vyjadřuje poměr mezi minimálním a maximálním topným výkonem. Kotel totiž bude topit na maximální výkon jen několik málo dní v roce, pokud vůbec. Mnohem častěji bude kotel topit na výkon snížený a větší modulační rozsah může snížit počet zapnutí a vypnutí kotle,“ říká Lukáš Rundt.

Jak snížit náklady

Důležité je mít moderní kondenzační kotel správně nastavený, aby běžel na kondenzační režim většinu topné sezony. Hlídejme si také odvzdušnění topení.

„Musíte rovněž správně vytápět místnosti a kontrolovat teplotu. Obývací pokoj má mít 21 až 22 ºC, ložnice 16–18 ºC, kuchyně 18º C, schodiště 10–15 ºC, koupelna 24 ºC. Ložnice nevytápějte přes den, v obýváku udržujte stabilní teplotu,“ vysvětluje Arsen Lazarevič, šéfredaktor serveru Elektřina.

Topit plynem v místě bez plynové přípojky? Jde to, víme jak

Jak na to

Vyplatí se sledovat různé dodavatele energie, a to s využitím důvěryhodného srovnávače. Srovnávač zjistí i úsporu při přechodu. Plyn v současnosti na burze prudce zdražuje.

Zatímco v minulém roce se 1 MWh plynu prodávala přibližně za 350 Kč, nynější ceny už přesáhly 600 Kč. Dodavatelé zdražení stále plně nepromítli do svých ceníků. Zafixováním cen plynu proto lze výrazně ušetřit, a to průměrně kolem 4000 Kč ročně. Kdo otálí, ten si připlatí.

Údržba kondenzačního kotle

Zásadní vliv na životnost a účinnost kotle má kvalita otopné vody v otopné soustavě. Požadavky na otopnou vodu jsou vždy uvedeny v instalačním návodu daného kotle. Je nutné sledovat její tvrdost a pH.

„K dopouštění systému by se měla používat voda vždy upravená. Je možné využít inhibitorů koroze nebo změkčovacích filtrů. Doporučujeme se vždy poradit s odbornou topenářskou firmou,“ říká Lukáš Rundt.

Před kotel se instaluje filtr, který může být podmínkou pro záruku kotle. Filtr nechrání jen samotný kotel, ale i další součásti, např. oběhové čerpadlo. Nejcitlivějším místem kotle, kde hrozí zanášení, je tzv. výměník kotle. Ten bývá nejčastěji ze slitiny hliníku nebo korozivzdorné oceli. Pravidelná revize kondenzačního plynového kotle by měla být samozřejmostí.

Když chybí přípojka plynu
Když u nemovitosti není přípojka zemního plynu, jedinou možností je kapalný plyn: propan. Čistý propan působením tlaku nebo podchlazení zkapalní, snadno se s ním manipuluje, dobře se skladuje. Spalování je ekologické, podzemní či nadzemní zásobník plynu si lze koupit nebo si ho pronajímat. Když ho vlastníte, můžete si dodavatele najímat sami. Sledujte vždy ceny propanu, protože se v průběhu roku výrazně mění, nejlevnější jsou v létě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Chraňte teplo domova, ušetříte za energii

Vnější tepelnou izolací domu ušetříme až 70 % energie. Jednorázová investice sice není zanedbatelná, ale dlouhodobě výrazně ušetří energii i náklady. Jaké...

Výběr článků

Načítám