Hlavní obsah

Topení plynem je komfortní i ekologické

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při stavbě nového domu nebo jeho zásadnější rekonstrukci se často řeší i otázka nového způsobu vytápění. Do hry se tak často dostává plyn, jehož cena je dlouhodobě příznivá, poslední rok a půl dokonce stále klesá.

Foto: Bosh termotechnika

Plynový závěsný kondenzační kotel Bosch Condens 2300i W nabízí flexibilní možnosti instalace, atraktivní design, kompaktní rozměry a snadné připojení k internetu s možností ovládání přes aplikaci.

Článek

Topení zemním plynem je pohodlné, navíc bezpečné a ekologické. Při tomto způsobu vytápění nehrozí únik prachových mikročástic, takže množství emisí CO ve vzduchu je nesrovnatelně nižší než při topení uhlím.

Základním předpokladem pro vytápění zemním plynem je plynová přípojka. Pokud ji nemáte, bude třeba zajistit její výstavbu (případně prodloužení plynovodu) od místa připojení určeného v návrhu smlouvy o připojení. Ta se uzavírá s distributorem plynu, kteří jsou v republice tři. V Praze je to společnost Pražská plynárenská, v jižních Čechách společnost E. ON Distribuce, ve zbytku republiky pak RWE-GasNet. Vyřešit musíte také spalinovou cestu, tedy komín.

Pak se již můžete pustit do výběru kondenzačního plynového kotle. Rozhodnout se musíte podle toho, co od kotle očekáváte. Bude sloužit pouze k vytápění domácnosti, nebo i k ohřevu vody? Od toho se pak bude odvíjet výkon kotle.

Foto: Viadrus

Stacionární kotel s atmosférickým hořákem Garde G42 Eco, s možností připojení na bojler. Úsporný nízkoteplotní litinový kotel lze vybavit odtahovým spalinovým ventilátorem pro bezkomínovou instalaci.

Limitovaní nebudete ani typem otopné soustavy. Kondenzační kotle lze propojit s radiátory i s teplovodním podlahovým topením. Problém není ani s propojením se solárním systémem nebo zmíněný ohřev vody. Teplou vodu je přitom možné uchovávat ve vestavěném nebo externím bojleru. Zvláštní variantou je využití průtokového ohřívače vody.

Kondenzační plynové kotle jsou velmi úsporné. Jejich účinnost je totiž vyšší než 100 %. Vysvětlení je jednoduché: kondenzační kotel dokáže spaliny zchladit ještě před jejich únikem do komína. A to natolik, že vodní pára, která je v nich obsažená, kondenzuje. Takto uvolněné kondenzační teplo se pak přenáší do topného systému.

Jde to i bez přípojky

Bydlíte v místech, kde není vybudování přípojky zemního plynu možné? Plnohodnotnou alternativou pro vás může být vytápění kapalným plynem - propanem.

Foto: Tomegas

Tam, kde není možné udělat přípojku zemního plynu, lze dům vytápět kapalným plynem (propanem). Ukládá se do zásobníku. Jedním z dodavatelů kapalného plynu i zásobníků je společnost Tomegas.

Plynový kotel pracující s kapalným plynem (propanem) je identický jako kotel na zemní plyn, liší se jen velikostí trysek. Při výběru nového kotle je proto důležité se zaměřit na provedení připravené pro propan.

Topit plynem v místě bez plynové přípojky? Jde to, víme jak

Jak na to

Počáteční investice nebude až tak velká, přibude jen položka na pořízení zásobníku plynu, ve kterém bude kapalný propan skladován. I ta se dá ale snížit, když si zásobník jen pronajmete. Třeba u společnosti Tomegas vyjde roční paušál za pronájem zásobníku okolo 2000 Kč, v ceně je zahrnutý i servis.

Pro běžný rodinný dům stačí na jednu topnou sezonu objem 2,7 nebo 4 m³. Zásobník lze umístit na zahradu nebo ho nechat zabudovat pod zem. Ovšem do sklepa přijít nesmí!

Vyplatí se vědět
Platí nepsané pravidlo, že v létě jsou ceny ropy, a tudíž i plynu nižší, a proto je výhodné doplňovat zásobník v tomto období.

Péče o plynový kotel

Jednou za rok nechte plynový kotel zkontrolovat odborníkem. Ideální doba je v létě, kdy jsou ceny nejnižší, na začátku topné sezony se opět zvyšují.

Při tzv. servisní kontrole provede technik tři základní činnosti. Celý topný systém, včetně spalovací komory, hadiček a ventilů, prohlédne a vyčistí. Pak zkontroluje utěsnění přívodu plynu, odtahu spalin, plynového hořáku a zapalování. Nakonec celý kotel seřídí a nastaví jeho správný výkon. Servisní kontrola vás vyjde na 300 až 800 Kč.

Výše kotlíkové dotace se počítá podle druhu zdroje vytápění

Finance

Velmi důležitá je revize plynového kotle. Tu smí provádět výhradně revizní technik. „Podle zákona je revize plynového kotle povinná pro majitele bytových domů a právnické osoby, jinak jim hrozí pokuta až 20 000 Kč. Pro majitele bytů a nájemníky sice revize kotle povinná není, odborníci přesto doporučují nechat kotel jednou ročně zkontrolovat. Stav kotle totiž musí neustále splňovat technické normy i právní předpisy,“ radí energetická analytička portálu Ušetřeno.cz Markéta Witoszová.

Úkolem revizního technika je mj. přezkoušet těsnost spojů a připojených zařízení. Poté vždy vystaví revizní zprávu. Revize vás vyjde na zhruba 500 až 1000 Kč. Také zde platí, že se ceny s blížící se topnou sezonou zvyšují.

Anketa

Máte v bytě/domě plynovou přípojku?
Ano a plyn používáme.
72,5 %
Ano, ale plyn nepoužíváme.
10,6 %
Ne, a ani nepotřebujeme.
9,9 %
No, ale uvítali bychom ji.
5,7 %
Ne, ale máme zásobník.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 766 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám