Hlavní obsah

Dětský pokoj je zábavou i útočištěm

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak neudělat při zařizování pokoje pro děti chybu? Základem je pořídit kvalitní, nejlépe rostoucí nábytek, a měnit jen doplňky. Nezahltit pokoj zbytečnostmi, ale vytvořit zónu na klidný spánek a na hraní.

Foto: WestwingNow

Malé děti milují domečky a schovávačky. Tak jim je dopřejte, stejně jako postýlku s úložným prostorem na hračky.

Článek

Co maminky často dělají? Dětský pokoj vybaví do posledního detailu ještě dříve, než se miminko narodí. Jsou pod tlakem reklam a nakupují a nakupují. A pak zjistí, že kolébku nepotřebují, dřevěnou ohrádku nevyužijí a speciální přebalovací pult jen překáží.

To, co funguje u kamarádky, nemusí být vhodné pro vás. A tak vybavení pořizujte postupně, podle toho, jak dítě roste, co skutečně potřebuje. Uvidíte, že ušetříte...

Neopakujte chyby

Málo úložného prostoru: potřebujete někam uložit hračky, knihy, osobní věci. Oblečení se zvětšuje, přibývá, stejně jako hry, sportovní vybavení. Myslete na to a kupte postel s úložnými zásuvkami, pojízdné kontejnery. Určitě se vyplatí oslovit odborníka a nechat si navrhnout nábytek na míru. Interiérový designér využije každý centimetr, a to smysluplně.

Barvy, motivy: nábytek by měl být neutrální, barvy a dětské motivy přenechte závěsům, polštářům, hračkám. Určitě se vyvarujte růžové pro holky a modrých kousků pro kluky. Za pár let se za ně budou stydět a chtít ho vyměnit.

Pokoj plný fantazie pro malé nezbedy

Tipy a trendy

Světlo a krytina: jedno centrální svítidlo u stropu nestačí. Děti tráví čas nejvíce na podlaze a tam může být šero. Proto pořiďte i nástěnnou lampičku a tzv. usínací, která děti zbaví strachu ze tmy.

Podlaha: nesmí klouzat, myslete na protiskluznou podložku. Zamyslete se nad kobercem – nesmí mít vysoký vlas, protože se na něm špatně staví hrad, ale ani být vzorovaný. Na takovém se těžko hledají barevné kostky či Lego. Navíc pestré vzory viděné zblízka unaví oči a dráždí nervovou soustavu.

Bezpečně a kvalitně

Zajímáme se, z čeho a kde byl nábytek vyroben, zkrátka o jeho původ a příběh. Eko a bio certifikáty jsou důležité, stejně tak i pocit, že dřevo bylo vytěžené v rámci šetrného hospodaření z evropských lesů.

Obloukem se vyhneme kouskům, které jsou cítit pachem barvy, lepidla nebo jiné chemikálie. Naopak podporujeme výrobky, jež mají sofistikované materiály, antibakteriální vlastnosti.

Drobnosti, které zajistí bezpečí dětí v domácnosti

Jak na to

Nezapomeneme hrany nábytku vybavit plastovými chrániči, zajistit bezpečně okna, balkony, spotřebiče a dát z dosahu domácí chemii, léky.

Zkuste změnu

Starším dětem se nábytek může okoukat a chtějí změnu. Než se rozhodnete pro koupi nového, zamyslete se, jak vyhovuje ten stávající. Jestliže je plně funkční, co mu jen tzv. pozměnit kabát?

Vezměte štětec, kvalitní barvu a udělejte si s dětmi kreativní odpoledne. My jsme fádní bílou změnili na žlutou a modrou, protože pokoji orientovanému na sever sluší více sluníčka a pocit tepla.

Z nudného interiéru se stal optimistický: žlutá zdobí fotorámeček, reflektor u postele i odpadkový koš, tmavě modrý odstín je na lampičce na stole a na dřevěný pořadač jsme použili světle šedou. Abyste byli s výsledkem spokojeni, použijte dvě vrstvy nátěru a ponechte mezi nimi alespoň 4 hodiny na zaschnutí.

Co děti ocení
Velkou omyvatelnou tabuli a nástěnku. Tam si mohou nalepit či pověsit oblíbené hrdiny, aktuální obrázky a kreslit bez následku klidně „po stěně“.
Malé děti milují domečky a skrýše, starší děti místo, kam usadí kamarády, když přijdou na návštěvu.
Prostor, kde tvoří, modelují, kreslí. Aniž přitom vadí barva na podlaze či rozšlápnutá modelína.

Anketa

Líbí se vám spíše neutrálně laděný nábytek v dětském pokoji, nebo barevný?
Barevný!
18,2 %
Ať mají děti to, co se líbí jim. Mně je to jedno.
8,7 %
Neutrální.
73,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 368 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokoj plný fantazie pro malé nezbedy

Každý rodič jistě ví, že vybavit dětský pokoj tak, aby byly spokojené obě strany, není žádná legrace. Děti nám doslova rostou před očima a jejich vkus...

Výběr článků

Načítám