Hlavní obsah

Dejte starší stavbě nová okna, ušetříte

Právo, Karolina Černá

Nefunkčními okny odchází až polovina z celkového úniku tepla domu! Z hlediska energetických úspor, světelného komfortu a izolování hluku jsou právě ona zranitelnými místy starších nemovitostí. Co s tím?

Foto: Dafe-Plast

Tepelné zisky v zimě umožní sklo s vyšší tepelnou prostupností. Přehřívání prostoru v létě brání předokenní clony, jejichž instalaci zahrneme do projektu stavby velkých skleněných ploch.

Článek

K zásadnímu snížení tepelných ztrát a nákladů na vytápění přispěje zateplení objektu včetně střechy. S tím jde ruku v ruce i výměna starých oken.

„Během zateplování fasády tak ušetříte čas, peníze a vyhnete se zbytečným starostem. Při dodatečné montáži oken totiž může dojít k poškození nové fasády i jejího zateplení,“ upozorňuje Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Ctěte styl, zlepšete izolaci

Původní okna dodávají starým stavbám jedinečný ráz. Svými vlastnostmi se však s těmi moderními nemohou srovnávat. „V zimě propouštějí studený vzduch, případně jimi zatéká. Hůře izolují venkovní hluk. Okenní křídla a rámy mohou být zkroucené, takže jdou špatně zavírat,“ vyjmenovává Milena Tomčíková z firmy Vekra.

Dodává, že při výběru nových oken do starého domu je určitě dobré ctít jeho vizuální styl, a to z pohledu materiálů, členění, velikosti oken.

Jednotlivé materiály se z hlediska tepelné izolace příliš neliší, záludnější otázkou je zasklení.

Jak správně usadit okna

Tipy a trendy

Lidé žijící v rušnější lokalitě očekávají od oken ochranu před zimou/teplem a před hlukem.

„Projektantovi či dodavateli oken je potřeba sdělit, o jaký druh hlukové zátěže jde. Jinou frekvenci totiž má kolejová a jinou silniční doprava. Podle toho se dá zvolit vhodné sklo, jeho tloušťka a materiál případné meziskelní fólie,“ uvádí Petr Sýs, technický manažer společnosti Deceuninck.

Přizpůsobte okna domu

Před samotnou montáží oken je nutné ta stará vybourat, což raději přenecháme odborníkům, při demontáži svépomocí by mohlo dojít k vybourání příliš velkého otvoru. Dalším krokem je správná příprava otvoru.

Celý otvor musí mít hladký a soudržný povrch bez nečistot, aby bylo možné okno správně usadit a následně ošetřit připojovací spáru mezi ostěním a rámem okna.

Zkuste prosklení navíc

Dovoluje-li charakter stavby radikálnější proměnu, umístíme místo zdi velkou prosklenou plochu. Velkoformátovým zasklením orientovaným na jih či západ lze totiž v zimě během slunečných dnů zdarma přitápět interiér.

Ve starém domě se dá instalovat prosklená stěna místo zdi, ale nesmí být v žádném případě použita jako nosný prvek stavby!

Foto: Vekra

Do horské chalupy patří okna, jež mají oproti svým historickým předchůdcům skvělé izolační vlastnosti a zároveň respektují atmosféru stavby.

„Pokud má být některá stěna domu nahrazena proskleným prvkem, je nutné stavebně vyřešit a zhotovit konstrukci, která bude nosnou součástí stavby a do které se prosklené prvky pouze vsadí. Na tomto řešení by se měl v každém případě podílet statik, který takovou úpravu posoudí a zkontroluje výpočtem,“ vysvětluje Miroslav Culka, obchodní ředitel Dafe-Plast Jihlava.

Vybírat můžeme prosklenou výplň nejrůznějšího provedení, od okenní stěny po prosklenou fasádu. I na tyto prvky se vztahují statické požadavky, pokaždé se však počítá s tím, že veškeré statické a dynamické zatížení takové stěny se přenáší na budovu jako takovou, nikdy naopak.

Kouzlo světlovodu
Množství denního světla pronikajícího střešním oknem je závislé na jeho orientaci a velikosti okenního otvoru. Střešní okna nabízejí osvit jen ve své blízkosti. Do vzdálenějších koutů světlo nepřivedou. Světlovody pro šikmé i ploché střechy to díky své konstrukci umějí. Přirozené světlo jimi projde i do těch nejtmavších částí objektu: rodinnému domu stačí světlovod o průměru 25 cm s délkou 5 m. Poslouží k prosvětlení chodeb, koupelen, šatny či schodiště.

Anketa

Láká vás představa mít část zdi v domě prosklenou?
Ano, velmi. Pořád to zvažujeme.
33,5 %
Docela ano.
5,4 %
Láká, ale není to možné realizovat.
21,2 %
Ani moc ne.
4,9 %
Ne, to nám tedy nechybí.
23,2 %
My na to hlavně nemáme ten dům.
11,8 %
Celkem hlasovalo 203 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Střešní okna se sama automaticky otevírají, zavírají i zastiňují. A to s ohledem na on-line předpověď i skutečný stav počasí. Vše je možné díky senzorům...

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Při vloupání jsou nejzranitelnějšími místy okna a dveře, proto by měly mít vlastní bezpečnostní prvky. S rozvojem inteligentních technologií přibývá chytrých...

Výběr článků

Načítám