Hlavní obsah

Open House Praha zpřístupní i moderní IT kanceláře

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, dul

O víkendu 5. a 6. září se v rámci Open House Praha zdarma otevřou desítky běžně nepřístupných budov. Šestý ročník festivalu určený nejen milovníkům architektury kromě Kongresového centra či Nuselského pivovaru nabídne i moderní IT huby, které jsou bez velké nadsázky jako vystřižené z kalifornské mekky počítačových firem Silicon Valley. My jsme měli možnost navštívit kancelářské budovy oceněné prestižními tituly.

Open House Praha zpřístupní i moderní IT kancelářeVideo: Novinky

 
Článek

Finanční skupina NN otevřela v Praze svůj moderní IT Hub na začátku roku 2019 a od té doby stihla získat dvě vrcholná ocenění ve své kategorii: IT Kancelář roku 2019 a Nejatraktivnější meeting point 2020.

„Jako součást velké korporace jsme měli určité limity. Museli jsme respektovat design korporace, ale chtěli jsme do toho vložit něco autentického a specifického,“ popsal ředitel IT Hubu Ronald Lipták s tím, že při návrhu kanceláře pracovali i s jejím umístěním v srdci industriálního Smíchova.

„Snažili jsme se zachovat některé průmyslové prvky jako dřevo, cihly,“ dodal.

Foto: Novinky

Kanceláře a zasedací místnosti si navrhovali zaměstnanci.

Zasedací místnosti v režii zaměstnanců

Nevšedním přístupem u nich bylo i to, že návrh IT Hubu připravovali se svými zaměstnanci.

„Myslím si, že ocenění máme nejen kvůli těmto přístupům, ale hlavně kvůli tomu, že jsme do kanceláře vnesli hravého komunikačního ducha,“ zmínil Lipták.

Architekta Loose představí výstavy na Špilberku i na internetu

Kultura

Hravost se prolíná celou kanceláří. Například zasedací místnost s názvem Cloud, jak se označují virtuální datová úložiště (z anglického mrak), je pojatá doslova nebesky, zaměstnancům má umožňovat sezení v oblacích.

Další zasedací místnosti jsou pak inspirované komiksovými postavami, kultovními filmy 80. a 90. let či videohrami z 80. let, jako je například Pac-Man.

Co se děje se zesnulým po obřadu? Podívejte se do zázemí strašnického krematoria

Koktejl

Hub přitom nabízí i takzvanou fun zónu, kde je k dispozici fotbálek nebo PlayStation a zaměstnanci zde mohou relaxovat.

„Jelikož je celá kancelář dostatečně hravá, fun zóna paradoxně není až tak využívaná, jak jsme si původně mysleli,“ dodal s úsměvem Lipták.

Industriální prostory v moderním pojetí

V rámci Open House Praha se představí i moderní coworkingové centrum HubHub, které sídlí ve zrekonstruovaném funkcionalistickém Paláci Ara na Starém Městě, který byl postaven roku 1931.

Palác za socialismu sloužil pod názvem Perla jako obchodní dům, prodával se zde textil, oděvy, obuv, ale také domácí potřeby, elektro a další spotřební zboží.

Foto: Novinky

Budově byl zanechán industriální ráz.

Jeho charakteristické neonové podsvícení dávalo tušit obchodní funkci. Konstrukčně se jednalo o ocelový skelet, využívající stejnou technologii jako proslulé newyorské mrakodrapy, a díky této své ocelové síle přežil dokonce i dva požáry.

Palác se rekonstrukce dočkal teprve v roce 2019 a v současnosti většinu vnitřních prostor zaplňuje právě IT HubHub. Ten za zpracování svých kanceláří obdržel finálovou nominaci 1. ročníku soutěže CBRE Art of Space Awards, která se zaměřuje na firemní prostory.

Slavný Tančící dům poprvé otevřel technické zázemí pro veřejnost

Tipy a trendy

„Jsou to sdílené pracovní prostory, máme tady komunitu zajímavých startupů, inovativních firem. Zajímavé jsou tyto prostory také z pohledu designového, architektonického, proto jsou součástí festivalu Open House Praha,“ vysvětlil marketingový specialista Vít Řezníček.

Zakladatelka festivalu Open House Praha Andrea Šenkyříková: Máme vyhlédnuto na sedm set budov

Kultura

Žárovky v síťovkách

„Vycházeli jsme z toho, že je to funkcionalistická budova, takže jsme zde zanechali pár původních prvků, jako je nosník, který budovu drží. Snažili jsme se, aby byl interiér kreativní, inspirativní a zároveň navázal na původní funkci obchodního domu,“ řekl Novinkám architekt Jakub Heidler.

Architekti se studia Reaktor tak v prostoru vyzdvihli ducha obchodního centra s textilem. Například osvětlení vychází z tematických prvků, jako je síťovka nebo nákupní vozík. V návaznosti na industriální prostředí je například bar zavěšený na hácích a lanech. Takových detailů naleznete v HubHubu plno.

Foto: Novinky

Architekti zachovali prvky nákupního domu.

Zatímco HubHub bude veřejnosti přístupný v sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin, navíc zde po oba dny připravili speciální program pro děti, NN IT Hub má veřejnost možnost si prohlédnout pouze v sobotu od 10 do 18 hodin.

Muzeum, ve kterém žijí lidé. Kladno zve na unikátní prohlídku věžáku z 50. let

Tipy a trendy

Během festivalu Open House Praha se o víkendu 5. a 6. září veřejnosti otevře více než sedmdesát běžně nepřístupných budov a areálů v 10 městských částech.

Pražané a návštěvníci hlavního města mají příležitost navštívit například Kongresové centrum Praha, Nuselský pivovar, nepřístupné části areálu Pražské tržnice v Holešovicích či Rezidenci primátora na Mariánském náměstí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám