Hlavní obsah
Rodinný dům se zelenou střechou snadno zapadne do okolní krajiny. Foto: Boys Play Nice a časopis Bydlení mezi panely

Na břehu Dyje vyrostl elegantní rodinný dům se zelenou střechou

Mezi rodinnými domy ve Znojmě, které tvoří nábřeží řeky Dyje, se nacházel pozemek, který tvořil jakousi proluku. A právě na něm vyrostl rodinný dům, kterého si z dálky možná ani nevšimnete.

Rodinný dům se zelenou střechou snadno zapadne do okolní krajiny. Foto: Boys Play Nice a časopis Bydlení mezi panely
Na břehu Dyje vyrostl elegantní rodinný dům se zelenou střechou

Severní část domu, orientovaná do nábřeží, je zkosená a navazuje na střechy sousedních domů. Střecha je zelená a přechází do stoupající zahrady.

Terén pozemku je velmi svažitý, má původní terasovou úpravu s kamennými stěnami. Nad protějším břehem se zvedá skalní stěna se znojemským hradem, rotundou sv. Kateřiny a kostelem sv. Mikuláše.

Okolní zástavba je velmi různorodá, jedná se především o rodinné či bytové domy jedno- nebo dvoupodlažní.

Forma navrženého rodinného domu je nejvíce determinována tvarem, profilem a orientací pozemku. Jeho minimální šířka, velká strmost svahu a orientace na sever udávají základní tvarové parametry objektu, uvádějí jeho autoři ze studia Kuba & Pilař architekti.

Vjezd i vchod do domu jsou z nábřežní ulice.

Foto: Boys Play Nice a časopis Bydlení mezi panely

Dům je proto navržen na půdorysu úzkého obdélníku, který ctí převažující uliční čáru ze severní strany a odstupy od sousedních budov.

Složen ze tří nadzemních podlaží

Dům má do nábřeží tři nadzemní podlaží, do svahu podlaží jedno. Severní část domu, která je orientovaná do nábřeží, je zkosená a tvoří šikmou střechu navazující na střechy sousedních domů. Zbývající část vrchní hmoty pokračuje střechou plochou.

Střecha je po celé své ploše zelená a opticky přechází do stoupající zahrady. Do zelené plochy střechy jsou vyříznuty dva asymetricky umístěné okenní otvory dětských pokojů a obytného prostoru. Východní stěna hmoty je vysunutá a ustoupená, umožňuje tak prosvětlení ložnice a prostoru chodby ve 2. NP.

Ve 3. NP je obytný prostor, do kterého je vsazen uzavřený box se záchodem a spíží, do boxu je vestavěna část kuchyně a krb.

Foto: Boys Play Nice a časopis Bydlení mezi panely

Hlavní obytný prostor je umístěn v nejvyšším podlaží a je propojen s venkovní terasou a zahradou na jižní straně. Díky tomu, že obytný prostor není po celé své délce dělený, může využívat jak jižní slunce procházejícího ze zahrady prosklenou stěnou jídelní části, tak výhledy na sever do údolí.

Právě krásné výhledy do údolí řeky Dyje a na protilehlé skalní svahy s významnými historickými památkami Znojma jsou největší devízou obytného prostoru a celého rodinného domu.

Venkovní schodiště

Vjezd i vchod do domu jsou z nábřežní ulice. Podél domu je navrženo venkovní schodiště pro zajištění dostupnosti teras a zahrad nad domem.

V 1. NP je parkování jednoho vozidla v garáži, na této úrovni je také technická místnost s tepelným čerpadlem a vzduchotechnikou. Vedle vstupu je umístěna pracovna prosvětlená z nábřeží velkým oknem.

Podél domu je navrženo venkovní schodiště pro zajištění dostupnosti teras a zahrad nad domem.

Foto: Boys Play Nice a časopis Bydlení mezi panely

Ve 2. NP je ložnice rodičů s vlastní koupelnou, pokoj pro hosta, dva dětské pokoje, velká koupelna a místnost pro domácí práce. Ve 3. NP je obytný prostor, do kterého je vsazen uzavřený box se záchodem a spíží, do boxu je vestavěna část kuchyně a krb.

Kuchyňský pult rozděluje obytný prostor na severní část s pohovkami a krbem a jižní část s jídelním stolem s možností otevření na venkovní terasu.

Nosné konstrukce domu jsou ze železobetonu a oceli. Fasádní obklady jsou z hliníkových černých plechů. Okna v celém domě jsou z hliníkových rámů, boční stěna vnitřního schodiště je složena z mléčného profilového skla.

Skladba zelené střechy se sestává z několika vrstev drenážních, filtračních a ochranných fólií.

Dům je vytápěn tepelným čerpadlem země-voda, má vnitřní teplovzdušné větrání s rekuperací.

Anketa
Líbí se vám domy se zelenou střechou?
Ano, je to velmi elegantní způsob
65.5 %
Ano, ale na vlastním domě bych ji nechtěl/a
9.2 %
Nemám na to konkrétní názor
4.4 %
Ne, klasická střecha je nejlepší
20.9 %
Celkem hlasovalo 3460 čtenářů.

Technické informace

  • Autoři: Tomáš Pilař, Ladislav Kuba, Norbert Walter / Kuba & Pilař architekti
  • Plocha pozemku: 439 m2
  • Zastavěná plocha: 125 m2
  • Užitná plocha: 186 m2

Použité materiály

Kombinovaná ocelová a železobetonová nosná konstrukce

Obklad desky hliníkový plech – fasáda

Filtrační a ochranné textilie, drenážní fólie – zelená střecha

Profilové sklo – boční stěna schodiště

Hliníková okna

Polyuretanová podlahová stěrka – všechny místnosti

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků