Hlavní obsah

V novém domě majitelka realizovala všechna svá přání, nyní má dokonalý domov

V rodinném domku v Praze žila Hana pětadvacet let. Po narození čtvrtého dítěte však začalo být rodině doma příliš těsno, proto si postavila nový dům. K dokonalosti ho dovedl architekt Martin Frank.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pohodlí před televizorem rodině zajišťuje prostorná sedací souprava (Pinton).

Článek

Nejdřív hledali vhodný pozemek v Praze 6, kde Hana jako dítě vyrůstala. Nakonec ale našli optimální místo v Praze 4.

V příkře svažitém terénu objevili rozpadající se dům na pozemku velkém zhruba tisíc metrů čtverečních, kde postavili nový šestipodlažní dům o výměře 600 m2, který má i tělocvičnu a hřiště na pozemku.

Foto: Lukáš Hausenblas

Šatnu od vstupní chodby oddělují skleněné posuvné dveře s rustikálními dřevěnými úchyty, které jsou designově propojeny s dřevěnými věšáky v šatně.

Než ale rodina dospěla ke spokojenosti, využila služeb tří architektů. Čtvrtým byl Martin Frank, který ještě stačil zasáhnout do dispozičního uspořádání interiéru a kompletního souladu interiéru domu s exteriérem, včetně zahrady.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pracovní deska a dřez zhotovený na míru z žuly Nero Zimbabwe, která je použita také jako obklad stěny. Na přání majitelky není v kuchyni digestoř, ráda si otevře okno. Práci v kuchyni zpříjemňuje televizor.

Dokonalé souznění

„U nás se mi nedařilo najít architekta, s nímž bychom si dobře rozuměli lidsky i v otázkách estetiky a který by byl schopen řešit dům komplexně a ve vší provázanosti,“ posteskla si Hana.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dubovou dýhou upravený jídelní stůl 2 x 3 m obklopuje 10 ikonických židlí CH 24 Wishbone (Carl Hansen & Son), komplet doplňují závěsná svítidla (Pomax)

„Vůbec jsem si neuměla představit, jak ho sama vybavím, abych docílila perfektního souladu. U nás se vystřídalo několik tvůrců, dokonce jsem uvažovala o profesionálech ze zahraničí...

Foto: Lukáš Hausenblas

Podlaha je z olejovaného dubu v bílošedém odstínu, částečně kryta kusovými belgickými koberci s opotřebeným efektem a záplatami.

Nakonec jsem na internetu narazila na práci architekta Martina Franka. Uviděla jsem první dva obrázky a vše mi došlo. Jím upravené interiéry dokonale vystihovaly moje představy. Manžel mi v realizaci našeho domu ponechal volné ruce. Přál si ale plynový sporák a v ložnici lampičky na čtení. Obojí máme a k plynovým hořákům přibyla i indukce. Z výsledku je nadšený!”

Na začátku byl náčrt

„Architekt ve velmi krátké době vše nejen nakreslil a pak i dům do všech detailů vybavil, což považuji za nesmírnou výhodu. Dotáhl dům do posledního detailu včetně fasády a ve spolupráci se zahradní architektkou Zuzanou Mojdlovou i zahradu kolem domu,“ dodává s uspokojením Hana, která disponuje velmi vytříbeným vkusem a klade vysoké nároky na všechny praktické detaily. Návrhy architekta předčily její očekávání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice rodičů je vybavena lůžkem vyrobeným na zakázku. Po stranách jsou umístěny velké, také na míru zhotovené kulaté stolky z pozinkovaného plechu a kovové závěsné lampy.

„Snažili jsme se o kosmopolitní a velmi uvolněný výraz interiéru, který by s rodinou příjemně splýval. Je asijsko-evropský, ale trochu i venkovský,“ říká architekt. Zahrada je stejně jako dům velmi uklidňující a příjemná - místy působí trošku divoce, jinde je uhlazenější a víc asijská.

„Inspiroval mě způsob života rodiny, jejich předchozí domov i energická osobnost Hany. S ohledem na dobrou logistiku a hladký chod domácnosti se čtyřmi dětmi bylo třeba skloubit a zohlednit mnoho požadavků, aby bylo vše účelné a pěkně při ruce,” vysvětluje architekt Frank ze studia Deconcept.

Jde o dokonale personifikovaný interiér. Například každý má svůj proutěný koš na osobní věci, další na sportovní ap.

Foto: Lukáš Hausenblas

V koupelně je umístěná volně stojící vana Ravak. Nábytek z lamina je osazen dvěma umyvadly Duravit se stojánkovými bateriemi Kludi. Ke komfortu přispívá klozet Duravit.

Už z předchozího bydliště měla paní domu odzkoušené různé praktické prvky, které si přála uplatnit i v novém domě, například velký kamenný dřez či univerzální ostrůvek jako pracovní stůl, který slouží k servírování rychlé snídaně, k práci v kuchyni i hrám dětí.

Za zmínku stojí také individuálně, s ohledem na výšku dětí, upravené barové židle.

Zhmotněná přání

Jedním z požadavků Hany byl opravdu velký jídelní stůl, který početné rodině slouží nejen ke stolování a setkávání s přáteli, ale běžně také jako stůl pracovní, kde děti píší domácí úkoly, hrají si či kreslí.

„Přála jsem si, aby byl dostatečně široký, aby i v čele stolu mohla být dvě místa k usednutí,“ vysvětluje Hana a dodává: „Stejně tak jsem usilovala o mimořádně velký dřez. Protože se při práci v kuchyni raději podívám ven z okna, odmítla jsem osazení varného centra do ostrůvku.“ Takto volně navazuje na mycí centrum.

Foto: Lukáš Hausenblas

V teplých dnech rodina využívá balkón i terasu. Bambusové slunečníky si přivezla přímo z Thajska.

Hana preferuje maximální praktičnost. Neobklopuje se zbytečnými předměty, proto nemá mnoho nádobí a není ani skryté za žádnými dvířky, ale přehledně uložené v policích.

Do vstupní chodby si přála začlenit umyvadlo, aby bylo možné ihned po příchodu domů umýt si ruce a vštípit tak dětem základní hygienické návyky. Výsledkem je atraktivní solitér zhotovený z kamene.

Poblíž vstupu do domu je také umístěna otevřená šatna, kam je možné odkládat právě nošené svršky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Šestičlenná rodina vyžaduje pohodlí a komfort také při sledování televize. Rozvržení sedací soupravy do tvaru písmene U to umožňuje. Hana si nechala poradit v mnoha ohledech. Velmi oceňuje například dveře vytažené téměř ke stropu nebo možnost interiér stále ještě dotvářet dekoracemi, které může pořídit na jednom místě, přímo v prodejně zmíněného studia a s pomocí architekta, s nímž je stále v kontaktu.

„Osobně mám doma nejraději otevřený společenský prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Manželovi se zase moc líbí pokojíček děvčat. Děti se tu cítí tak dobře, že nechtějí odjíždět pryč ani na prázdniny, a návštěvám se nechce odcházet,” zhodnotila majitelka.

Ing. arch. Martin Frank
„Snažili jsme se o kosmopolitní a velmi uvolněný výraz interiéru, který by s rodinou příjemně splýval. Je asijsko-evropský, ale trochu i venkovský.“

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám