Hlavní obsah

Experiment architektů se povedl, byt zaujme glamour stylem

Propojit moderní akcenty s historickým duchem kompletně zrekonstruovaného bytu v činžovním domě v samém centru Prahy bylo pro minimalisticky orientované architekty příjemným experimentem. Výsledkem je skutečně vydařený „minimal-glamour”, který každý kosmopolita jistě ocení.

Foto: Lukáš Hausenblas

V interiéru vyniká hned několik solitérních instalací. Lustr, který rezonuje hlavní obytnou zónou a vybočuje ze standardů rukopisu obou architektů, byl navržen a vyroben ve spolupráci se společností Clartés Bohemia.

Článek

Majitelé bytu milují hory, proto bydlí mimo Prahu na horách a pendlují do sousedního Rakouska, kde mají své zázemí. Velmi často se při svých cestách zastaví tzv. na půli cesty i v Praze.

Krásné, plnohodnotně vybavené bydlení jim tak zajišťuje absolutní komfort a maximálně splňuje praktická kritéria.

Foto: Lukáš Hausenblas

Úzká chodba disponuje velkou šatní skříní a majiteli dodatečně vybaveným zázemím, složeným z komody a zrcadla s dekorativním charakterem.

Ačkoli byt slouží spíše pro přechodné a krátkodobé pobývání, rozhodli se architekti Klára Melounová a Martin Sladký z pražského studia de.fakto koncipovat interiér plnohodnotně jako pro denní užívání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyňská zóna je přirozeně propojena s jídelní zónou. Pro její výrobu architekti zvolili lakovanou bílou MDF v matu v kombinaci s pracovní deskou z velkoformátové tenké dlažby v mramorovém dekoru.

„Byt byl při předání kompletně zrekonstruovaný včetně dřevěné podlahy z parket, dobových dveří i oken. Byl ale nezařízený, kromě koupelen, do jejichž vybavení majitelé nechtěli zasahovat.

Jejich druhým přáním bylo zachovat dispozici bez dalších stavebních zásahů. Naším úkolem bylo navržení kuchyně, obývací zóny, ložnice a pokoje pro hosty. K zakázce jsme přistoupili tak, aby zóny, na kterých budeme pracovat, korespondovaly nejen s charakterem již zařízených koupelen, ale především s rázem architektury a dobovou atmosférou domu,“ říká architektka.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jednotlivé místnosti byly úzké. Architekti se rozhodli přizpůsobit původní dispozici a navrhli vybavení nábytkem na míru. Hostinský pokoj díky tomu nabízí nejen odpočinkovou, ale také pracovní zónu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Zúročené zkušenosti

I přes jasně definovaný půdorys, který odpovídá architektuře dřívější doby, tato danost nebyla pro autory omezením, ale spíše výzvou.

Jednotlivé pokoje byly sice úzké, ale díky letitým zkušenostem s daleko náročnějšími projekty a velkou praxí ve výrobě atypického nábytku ve výsledku jednotlivé místnosti nabízejí nejen estetické, ale především funkční vychytávky a vymoženosti, které se od profesionálů očekávají.

Jedinými drobnými zásahy v převzatém prostoru byl přesun kabelů pro osvětlení a vyztužení stropu v obývacím pokoji pro bezpečné zavěšení křišťálového lustru.

Foto: Lukáš Hausenblas

Důležitým momentem bylo minimalizovat viditelné prvky moderní doby – TV nebo spotřebiče v kuchyni.

„Vzhledem k tomu, že se nejedná o trvalé bydlení, chtěli jsme, aby měl byt spíše reprezentativní charakter. Cílem bylo vytvořit jednoduchý čistý interiér, který bude esteticky působit v harmonii s historickými prvky bytu. Zároveň jsme chtěli jednotlivé místnosti oživit výrazným architektonickým prvkem, který nabídne místnosti autentický rozměr. V obytném prostoru jsme pracovali se světlými barvami, aby se poměrně úzký prostor zvětšil a působil vzdušně. Naopak v hlavní ložnici jsme zvolili barvu tmavší, konkrétně odstíny hnědé a béžové pro tlumenější a klidnější atmosféru.

V kuchyni je dominantou geometrická knihovna s nepravidelnými, různě velkými okny, která slouží jako galerie pro umělecká díla. Právě ta interiéru dodávají osobitý charakter. Jedním z oken knihovny je pak vstup do obývacího prostoru,“ vysvětluje architektka Klára.

Kuchyni radno nepodceňovat

Při focení realizace se bytem na chvíli mihnul majitel objektu, který si uvařil kávu a jen tak letmo se zmínil, že měl na začátku jasnou představu o kuchyni, která mohla být hodně skromná co do vybavení, aby poskytla místo pro kvalitní kávovar, vinotéku a možnost pohodlného posezení, ale přesto byl nakonec rád, že kuchyň byla vybavena pro standardní využívání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Rozvržení bytu

Uprostřed kuchyně vznikl ostrov ve výšce poskytující univerzální využití. Kožené židle od výrobce Kristalia atypicky architekti zvýšili do úrovně kuchyňského ostrova.

Vybavení kuchyňské linky spotřebiči bylo schováno za pojízdné dveře se speciálním kováním. Díky tomuto řešení spotřebiče neruší celkový dojem a kuchyňská linka působí nenápadně. Veškerý nábytek byl vyroben z lakované MDF, pracovní deska z tenké dlažby v mramorovém designu. Kromě toho, že jde o odolný materiál, autoři vytvořili subtilně působící solitér.

Foto: Lukáš Hausenblas

Záměrem architektů bylo dodat prostoru ložnice dostatečně intimní atmosféru a současně chtěli použít nějaký nový nevšední materiál.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nakonec se architekti v ložnic rozhodli pro jemně vystouplou mozaiku.

Rafinované detaily lze však najít napříč celým interiérem. Architekti neodbyli ani jeden z koutů nemovitosti, která se vlivem doby pyšní úchvatným espritem a geniem loci, a pro jejich portfolio se tak stala vynikající prezentací možných autorských přesahů.

Jak to vidí architektka 

„U tohoto projektu jsme si dovolili zaexperimentovat. Pracovali jsme s jinými prvky, detaily a materiály, které ale stále korespondují s naším rukopisem,“ vysvětluje architektka, která se na projektu podílela společně s architektem, s nímž velmi často a ráda pracuje v tandemu, a dodává:

„Odklonili jsme se od našeho klasického pojetí. Zvolili jsme o něco zdobnější charakter, a to především kvůli lokalitě a historickému rázu domu.“

Foto: Lukáš Hausenblas

Glamour styl se v koupelnách vymezuje zdobnými hranatými tvary. Výběr dokonale tvarované sanity a koupelnového nábytku byl již v základu, majitelé i tyto prostory doplnili o obrazové skvosty.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vytříbený vkus majitelů nemovitosti je evidentní také z vybavení koupelen. Ty zůstaly bez zásahu a změn v autentické podobě.

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám