Hlavní obsah

Designérka vsadila při návrhu bytu na klasiku, moderna šla stranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší pražský vršovický byt se nachází v kompletně zrekonstruovaném secesním domě z roku 1900, a tak chtěla designérka aspoň trochu zachovat klasický styl a nejít cestou úplné moderny.

Foto: Lukáš Hausenblas

Součástí obýváku je i kuchyňský kout, který poskytuje na minimu metrů dostatečné místo pro vaření. Do sestavy se dokonce vešla i myčka nádobí.

Článek

Majitelé koupili byt ke komerčním účelům a chtěli ho zařídit tak, aby byl reprezentativní a praktický pro bydlení jedné až dvou osob.

Co se týká stylu zařízení, v tom měla designérka volnou ruku. Na její sympatickou myšlenku s částečným zachováním „klasiky“ jí majitelé kývli. Interiér byl ve fázi holých stěn, takže ji celkem zásadně nic neomezovalo.

Odrazila se od podlahy, kterou chtěla mít v obývací části, ložnici a spojovací chodbě dřevěnou. K ní pak ladila další zásadní barvy, jako je šedá, bílá a černá.

Kvůli sjednocení designu a praktickému vyřešení malého prostoru, kde bylo potřeba najít úložná místa, nechala designérka podle svého návrhu vyrobit veškerý nábytek (kromě drobného) na zakázku u svého „dvorního“ truhláře Mariana Pácalta.

Pro život i reprezentaci. Podkrovní byt po úpravě splňuje vše

Tipy a trendy

K optickému zvětšení hodně pomohla i světelná nálada, kterou utváří kombinace nejrůznějšího osvětlení od bodovek přes závěsná svítidla, stojací lampu až po snížený podhled s obvodovým LED nasvícením.

Ve vstupní lomené chodbě prostoru pomohly zrcadlové plochy kryjící dvířka vestavěných skříní.

Elegance na pár metrech

Do hlavní obytné místnosti soustředila designérka obývací pokoj a kuchyň. Kuchyňskou linku v bílo-šedém provedení lehce opticky oddělila od chodby bočním panelem, který ji pocitově kryje a činí kompaktnější.

Dominantním prvkem v místnosti i vedlejší chodbě a ložnici je sádrokartonový podhled olemovaný lištami Orac Decor, které na první pohled působí jako ozdobné štuky a dávají interiéru historizující nádech. Lišty dále ukrývají obvodové LED osvětlení. Pomocí těchto lišt jsou také vyřešeny garnýže, jež takto elegantně dovolily mít záclony a závěsy po celé ploše zdi.

Foto: Lukáš Hausenblas

Černobílé ladění a zrcadlová dvířka vestavěných skříní činí z předsíně světlou a vlastně i vzdušnou místnost.

Šedé regálové skříně od podlahy až ke stropu doplňují konferenční stolky, jídelní stolek a židle z masivního dřeva, zakoupené v Home & Horeca. Rozkládací sedačka a koberec jsou z Bonami.

Oči přitáhne tapeta s dekorem betonu, která kryje zeď za televizí a sahá až do chodby a opakuje se i v ložnici.

Ložnice designem navazuje na hlavní obytný prostor. Zeď za dveřmi vyplňují vestavěné skříně s šedými kazetovými dvířky. Dvoulůžko zdobí vysoké dřevěné čelo se zabudovaným osvětlením v podobě černých válečků, jež jsou směrově nastavitelné a slouží jako lampičky na čtení. Černé kovové trubice visící od stropu posílají efektní náladové světlo na noční stolky.

Pod ženskou taktovkou vznikl z panelákového bytu útulný domov

Bydlení

Ve vstupní chodbě, koupelně a na toaletě jsou oživujícím detailem dlažba a obkládačky s patchworkovým vzorem, pořízené v prodejně SOFI design v Dubči.

Když hledala designérka něco, co by dalo chodbě nějakou tvář, napadly ji černobílé fotografie, ideálně s pražskými panoramaty. Vyřešila to rafinovaně, a to zakoupením kalendáře, jehož autorem je Jiří Píša, známý jako Pražský fotograf. Listy z kalendáře dala do černých prosklených rámů a vznikla z toho velmi pěkná galerie s úchvatnými záběry staré Prahy.

Autor: Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám