Hlavní obsah

Pro život i reprezentaci. Podkrovní byt po úpravě splňuje vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na interiérovou designérku Soňu Machovou se obrátili majitelé rozlehlého podkrovního bytu. Chtěli dát nový reprezentativní vzhled hlavní obytné místnosti a „osvěžit“ dětské pokoje a pracovnu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Na přípravě pokrmů pro rodinu i početné přátele se podílí paní domu, příležitostně i pozvaný kuchař. Na to byla kuchyně dimenzována.

Článek

Zásadní byl pro majitele hlavní šedesátimetrový prostor bytu ve staré zástavbě na pražských Vinohradech. Tady bylo třeba naplnit hned několik požadavků. Prvním z nich byla reprezentativnost.

Majitelé si rádi do bytu zvou přátele a tráví s nimi společný čas třeba nad dobrou večeří. Tu jim někdy dokonce připravuje přizvaný kuchař. Kuchyně tedy na to měla mít dostatečnou prostorovou kapacitu i plnohodnotné vybavení.

Kvůli komfortnímu servírování pokrmů vznikl předělový pultík, stůl se zvětšil a posunul více do obývákové části, tedy do pěknějšího prostředí, jež splňuje především druhý z požadavků – vytvořit v bytě prostor pro umístění uměleckých děl a cestovatelských suvenýrů. Pán domu je totiž velkým fanouškem českých malířů, sochařů a v rámci profese i hodně cestuje, takže uměleckých předmětů má opravdu hodně.

Foto: Lukáš Hausenblas

Luxferový strop v předsíni je zároveň podlahou terasy. Díky skleněným luxferám proniká do bytu další cenné světlo.

Bylo tedy nutné najít místo, kde díla vyniknou. Proto vznikla knihovna za jídelním stolem jako malá výstavní galerie, kde má každý předmět svou speciální poličku.

Třetím požadavkem byly pochopitelně nároky na pohodlí a praktičnost. Designérka vybrala velkou rohovou koženou sedačku a otočila ji do prostoru.

V chladnějších měsících povyšuje komfort bydlení teplo, které dodává nový plynový krb určený k přitápění. Vytvořit ze starého nepoužívaného krbu jeho moderní plynovou variantu bylo při rekonstrukci jedním z nejtěžších úkolů.

Dřevo udalo tón

Při tvorbě barevného konceptu vycházela designérka z toho, co už bylo v bytě pevně dané, tedy z původního odstínu dřevěné podlahy a trámů. Dominantním pěkným prvkem je i cihlová zeď, k níž bylo třeba nové vybavení také dobře sladit. K tomu všemu musely být použity především teplé tóny.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jídelní stůl je od firmy Kaplan nábytek, ostatní nábytek vyráběla na zakázku firma Truhlářství 7.

Na nábytek tedy zvolila dubovou dýhu, jejíž barva a struktura se vším pěkně ladí. S nábytkem se dále hezky doplňuje koňaková barva kožené sedačky.

Zásadní byla také pro tento velký otevřený prostor jeho světelná nálada. Aby bylo podkroví dobře osvětleno zejména na podzim a v zimě, jsou na trámech a nad kuchyňskou linkou připevněny stmívatelné LED lišty s difusorem.

Na hlavní svícení jsou určené designové lustry a lampy od Artemide, osvětlení kuchyňské linky doplňuje noční orientační podsvícení.

Autor: Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz

Anketa

Pořídili byste si také prosvětlený luxferový strop?
Ano, proč ne. Vypadá to velmi pěkně
83,5 %
Nejspíš ano. Je to zajímavý tip
6 %
Ne. Dávám přednost klasickému stropu
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2058 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám