Hlavní obsah

Vůně nového auta je opojná, ale může být i zdraví škodlivá

Novinky, Daniel Havlina

Vůně nového vozu je něco, na co se těší každý majitel auta. Jedná se přitom o určitou směs chemikálií z tkanin, pěn a lepidel, které drží auto pohromadě. Je tak oblíbená, že někteří výrobci dokonce prodávají osvěžovače vzduchu, které mají vůni připomínat. Nová studie kalifornské univerzity však upozorňuje, že se rozhodně nejedná o nic zdravého.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

To, co zná každý řidič pod pojmem „vůně nového vozu“, je vlastně proces takzvaného odplyňování. Postupem času se totiž chemikálie používané v některých kusech interiéru vozidla začnou pomalu uvolňovat do vzduchu a tím vzniká onen ikonický zápach.

Chtěli byste vonět jako nové auto? Můžete

AutoMoto

Studie, kterou provedli Aalekhya Reddam a David C. Volz z University of California Riverside, měla za cíl odhadnout, v jakém bodě by mohl být vzduch za volantem tak karcinogenní, že by mohl ohrožovat bezpečí řidiče. Výzkum zjistil, že se v kabině vyskytuje i benzen a formaldehyd. Bezpečnou míru tyto látky v kabině překročí už za 20 minut v letním počasí.

Obě látky, které se uvolňují do prostředí kabiny auta a spoluvytvářejí „vůni nového auta“, jsou vedeny jako karcinogeny. Nikde ale není jasně uvedené, že posádce dané látky skutečně zdravotně ublíží. Záleží na mnoha faktorech, dávce a délce působení na člověka. Otázkou také zůstává, jak se proti takové skutečnosti bránit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám