Hlavní obsah

Test Toyoty GR Supra A90: Chvilkami božská, většinou démonická

Někteří nad ní ohrnují nos, protože je to vespod BMW. Jiní zase proto, jak vypadá. V každém případě je to sporťák, který musíte opravdu řídit, ne se v něm jen vozit, a rozhodně není pro každého.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mokré rozbité okresky vyžadují hodně obezřetnosti. Nebo pekelně rychlé ruce na volantu.

Článek

Na filmy o autech jsem se rád díval už jako malý kluk. V jednom z nich, jmenoval se Rychle a zběsile, se objevila nějaká oranžová targa po boku černého muscle caru. Ta targa byla Toyota Supra čtvrté generace.

Bylo mi tehdy jedenáct a spolu se zástupy dalších jedenáctiletých kluků jsem se do Supry zamiloval. Říkal jsem si, že si ji jednou koupím, a když ji Toyota v roce 2002 přestala vyrábět, těšil jsem se na pátou generaci. To čekání trvalo sedmnáct let, pátá generace Supry se na svět dostala v roce 2019 – a mně se poštěstilo na pár dnů sednout za její volant.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Toyota GR Supra A90 Edition

Začněme ale jinde – zvenčí. Supra je totiž jedním z nejkontroverznějších sporťáků poslední doby už jen proto, jak vypadá. Nutno uznat, že si ji s ničím nespletete. Jenže unikátní vzhled není vždy výhodou, a tohle je ten případ. Řada z vás se mnou jistě bude ostře nesouhlasit, ale Supra je podle mě jedno z nejošklivějších aut od doby, kdy se přestal prodávat Fiat Multipla.

Tak předně – falešné otvory pro přístup či odvod vzduchu. Na každé straně toho auta jsou čtyři, které jsou vidět na první pohled – pod předním světlem, na kapotě, na dveřích a pod zadním světlem. A co hůř, ten na kapotě je vidět zpoza volantu. Nemá to důvod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Proč tu je tolik falešných otvorů?

Dále, proč jsou LEDkové linky v předních světlech protaženy až tak daleko k nosu auta, když zbytek lampy končí dřív? Proč jsou přední světla tak strašně velká a zadní naopak tak malá? Proč je vpředu nos a vzadu mlhovka s couvačkou, které mají připomínat formuli 1?

Těsný interiér z Německa

Detailů, které mě vytáčejí, je spousta, a tak se radši soukám za volant. Chce to trochu snahy, otvor dveří je dost nízký, ale když konečně zapadnu do sedačky a chytnu volant, všechno je v pořádku. Cítím se, jako bych si Supru oblékl, nikde není ani centimetr místa navíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostornost hledejte jinde.

Prostor u kolen řidiče je kvůli „přepážce“ na středovém tunelu dost úzký, ale nikoliv nepohodlný. Výhodou je, že díky té „přepážce“ tady není nic, co by mě mohlo tlačit do pravého kolene.

Ostrý hatchback ze staré školy. Toyota představila Yaris GR

AutoMoto

V interiéru je nejvíc poznat, že tohle auto je pod slupkou BMW. Infotainment a úplně všechny ovládací prvky uvnitř pocházejí ze starších BMW. To ale není špatně – všechno se ovládá snadno a intuitivně. I díky ovládacímu panelu iDrive s touchpadem na středovém tunelu.

Jediným rozdílem je, že tlačítko vypínání start-stopu není hned u startovacího tlačítka. A taky v tom, že volant se, na rozdíl od volantů v BMW M nebo M Performance, nedrží tak hezky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z devadesáti vyrobených kusů, jediný v Česku.

Tento matně šedý kousek patří do speciální limitované edice A90, ve které vzniklo pro evropský trh jen 90 kusů a z nich jen jediný – tenhle konkrétní – pro Českou republiku. Červený interiér je právě součástí téhle edice, stejně jako kovaná kola.

Pod kapotou ale je stejný třílitrový řadový šestiválec BMW B58B30C, jako v běžné nabídce. To znamená 340 koní, 500 N.m a zrychlení na stovku za 4,3 sekundy. A já, když mačkám startovací tlačítko, stojím na mokrém asfaltu se zimními pneumatikami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zimní pneumatiky a mokrý asfalt jen vyzdvihují silně přetáčivé naladění podvozku. Mimochodem, ta mřížka pod světlem je falešná.

Motor štěkne a usadí se na hlučném, ale hladkém volnoběhu. Voličem převodovky řadím D – je to osmistupňový automat ZF 8HP, který v různých verzích najdete v neuvěřitelném množství aut koncernů BMW, FCA a Jaguar Land Rover, ale taky v Lamborghini Urus a dodávce Iveco, mimo jiné – a rozjíždím se.

Dokáže být vážně divoká

Dokud jedu pomalu v komfortním režimu, Supra je tvrdá a hlučná, ale klidná. Je na ní samozřejmě znát, že má spoustu síly a že by chtěla jezdit rychle, ale s jejím ovládáním ve městě nemám žádný problém. Dobře tak; před těmi desítkami párů očí, které na mě pořád hledí, bych se nechtěl ztrapnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V interiéru je víc než kde jinde vidět BMW.

Vyjíždím konečně za město a trošku přidávám. Třebaže je mokro, Supra najednou začíná fungovat. Konečně přepínám vůz do sportovního režimu, beru za to trošku víc – a probouzím v Supře démona.

Na oslizlém asfaltu, tak typickém pro letošní zimu, ochotně a okamžitě protáčí kola, takže jak já, tak i stabilizace máme plné ruce práce udržet ho na silnici. Zkouší nás poslat do příkopu o to víc a o to častěji, čím víc je silnice vlhká a rozbitá.

Říkám si, že tak neposedné a divoké auto jsem dlouho v rukách neměl. Porsche 718 je oproti Supře krotký beránek i v přiostřené verzi GTS, kterou jsem nejednou prohnal po českých, polských i španělských klikatých (a sem tam vážně rozbitých) okreskách.

Mahindra kvůli sporu s Jeepem pozměnila design off-roadu, nyní připomíná Toyotu

AutoMoto

Tím spíš, když démonovi v Supře ve snaze poslat mě do příkopu aktivně pomáhá převodovka. Ve sportovním režimu při podřazování kope, což vozu už tak zneklidněnému prudkým brzděním na vlhkém a rozbitém asfaltu dále ubírá ze stability, na níž se snažím trefit nájezd do zatáčky.

Vracím tedy převodovku – díky elektronice BMW si můžu sportovní režim upravit – do komfortního módu a řadím si sám pádly pod volantem. Změny kvaltů jsou nesrovnatelně hladší, že by byly nějak výrazně pomalejší, nepozoruji, a démonova pomocníka mám najednou na své straně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Najděte ale hladký asfalt a bude naprosto skvělá.

Středočeské okresky se nade mnou konečně smilovaly a nabídly mi kus hladkého, točitého a téměř suchého asfaltu. Před zatáčkami můžu brzdit později a ještě na brzdách začít skládat auto k apexu, na něm zase můžu přidat o něco víc plynu a nechat se zadní nápravou vytlačit z oblouku ven.

Najednou si uvědomuji, jak jsme s démonem začali spolupracovat a jak se společně blížíme řidičské nirváně. Podvozek, tak otravný a neposedný na hrbolech, funguje naprosto božsky a k dokonalosti mi chybí jen malý krůček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vím, že nejslavnější Supra IV. generace měla taky třílitrovou řadovou šestku s turby, ale mám prostě radši atmosférické motory.

O pár týdnů později sedím nad virtuálním papírem a přemýšlím, jestli je divokost Supry správně. Zda to konstruktéři náhodou nepřehnali – anebo, zda to naopak neudělali naprosto perfektně a mým řidičským schopnostem nenastavili zrcadlo.

Ayrton Senna totiž v žádném případě nejsem. I když si myslím, že po spoustě pokročilých kurzů řízení a statisících kilometrů na všem možném a se vším možným nejsem úplné dřevo, je možné, že na Supru prostě zatím nemám. Na trh se ale chystá také se čtyřválcem, který by mohl být o poznání hodnější.

Je řada lepších možností

Konečně tedy – koupil bych si novou Supru, kdybych si ji mohl dovolit, třebaže jsem od té doby svůj vkus na auta změnil? Bohužel ne, ale ne kvůli její náročnosti. I kdybych dokázal překousnout vzhled, pořád je tu ten zmíněný malý krůček, který chybí k dokonalosti.

Má čtyři části. Jednak to je manuální převodovka, jednak atmosférický motor, který by mi dal všechno v poslední tisícovce otáček. Tenhle přeplňovaný totiž sice táhne úžasně, ale nejlepší je někde ve dvou třetinách otáčkoměru a pak už se nic moc neděje. Je to fajn do pětkového BMW s M-paketem, ale ve sportovním autě chci motor, který mi dá všechno až v poslední tisícovce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nepřiměla mě, abych po ní toužil.

Jednak, a to je asi nejpodstatnější část, skrze volant a sedačku ke mě neproudí ani zdaleka tolik informací, jako ve zmíněných „sedmsetosmnáctkách“ od Porsche nebo třeba v Mazdě MX-5. I proto se necítím při ostré jízdě tak dobře - spíš hádám, co auto v příštím momentu udělá, než že bych to věděl.

A konečně, pevná střecha nad hlavou. Auta jako Supra přes zimu většinou stojí v garáži a jezdí, jen když je hezky – a v takové chvíli nevidím důvod nemít kabriolet. Tím spíš, když sourozencem Supry je roadster BMW Z4.

Toyota GR Supra A90 Edition
Motor:2998 ccm, řadový zážehový šestiválec, turbo
Max. výkon:250 kW (340 k) při 5000-6500 ot./min
Max. točivý moment:500 N.m při 1600-4500 ot./min
Převodovka:8st. automatická
0–100 km/h:4,3 s
Nejvyšší rychlost:250 km/h (elektronicky omezena)
Průměrná spotřeba:7,5 l/100 km
Pohotovostní/maximální hmotnost:1570/1815 kg
Délka x šířka x výška:4379 x 1854 x 1292 mm
Objem zavazadelníku:290 l
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:1 250 000 Kč (Supra 2,0 258k Dynamic 8A/T)
Základní cena testované motorizace:1 800 000 Kč
Cena testovaného vozu:1 900 000 Kč (již není možné objednat)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám