Hlavní obsah

Nástupce Toyoty GT86 změní jméno a má mít podstatně víc síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová generace dvojčat Toyoty GT86 a Subaru BRZ má vyřešit nejčastější výtku řidičů - místo atmosférického dvoulitru má dostat „dva-čtyřku” z rodinného SUV. U Toyoty má také změnit název na GR86.

Foto: Toyota

Toyota GT86

Článek

Psalo se o tom už několikrát - dvojčata Toyota GT86 a Subaru BRZ, souhrnně nazývaná „Toyobaru”, dostanou i přes nevalné prodeje nástupce. A u Toyoty bude tento nástupce patřit pod značku Gazoo Racing, stejně jako Supra anebo nově představený Yaris GR.

Ostrý hatchback ze staré školy. Toyota představila Yaris GR

AutoMoto

Podle britského webu Autocar, který zprávu přinesl, má mít nová generace technický základ od Toyoty - na rozdíl od té současné, jejíž platformu vyvinulo Subaru. To ale dnes už nemá moderní platformu, která by umožňovala pohon zadních kol.

Motor má být ovšem opět od Subaru. Místo atmosférického dvoulitru se podle Britů můžeme těšit na 2,4l přeplňovaný čtyřválec FA24F, který pracuje např. v modelu Legacy pro americký trh.

Foto: Subaru

Subaru BRZ tS

Tento motor dává 264 koní a 376 N.m, což je oproti dosavadnímu dvoulitru nárůst o 56 koní a 164 N.m, tedy velmi výrazný. Dost pravděpodobně by nalákal ty zákazníky, kterým Toyobaru nevyhovovalo kvůli nedostatku točivého momentu ve středním pásmu otáček.

Kritika dosavadního modelu mířila také na zpracování interiéru a i design je kontroverzní, takže očekávejme změny i v těchto oblastech. Konkrétnější informace zatím nejsou na světě, snad se dozvíme víc na ženevském nebo newyorském autosalonu v březnu či dubnu letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám