Hlavní obsah

Světovým autem roku 2020 je Kia Telluride

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem ankety Světové auto roku 2020 (World Car of the Year 2020) se stává Kia Telluride. Kvůli epidemii koronaviru byl vůz z kanadského Toronta vyhlášen online. Stejně jako vítězové vedlejších anket. Původně se vyhlášení mělo konat na odvolaném autosalonu v New Yorku.

Foto: Kia

Kia Telluride 2020

Článek

Výsledek hlasování 86 porotců z 24 zemí vynesl absolutní vítězství ve světové anketě pro vůbec největší osobní vůz značky Kia v historii. SUV Telluride se však pravděpodobně do Evropy nedostane. Vzniklo zejména pro severoamerický trh.

V hlavní části ankety původně bojovalo 29 automobilů, ovšem ve finále porotci vybírali ze tří vozů. Telluride porazil dvě Mazdy, model 3 a CX-30.

V kategorii Světové městské auto roku rovněž slaví Kia, tentokrát se svým Soulem EV. Porazil elektrické Mini SE a Volkswagen T-Cross.

Foto: Kia

Kia Soul EV

Foto: Porsche

Porsche Taycan

Elektrické Porsche Taycan slaví triumf hned ve dvou kategoriích, jako Světové sportovní auto roku a Světové luxusní auto roku. V prvním případě mu dali porotci přednost před kolegy ze stejné stáje, modelem 911 a 718 GT4. V „luxusní” anketě rovněž porazilo 911 a Mercedes-Benz EQC.

Foto: Petr Horník, Právo

Mazda 3

Co se ankety o nejhezčí design týče, zde vavřín bere Mazda 3. Upřednostněna byla před vozy Porsche Taycan a Peugeot 208. Právě malý francouzský hatchback je letos Evropským autem roku. V české anketě vyhrálo BMW řady 3.

Reklama

Související témata:

Související články

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

Česká anketa o nejlepší auto prodávané na domácím trhu má svého vítěze – je jím BMW řady 3, coby první BMW v historii ankety. Loňským vítězem byl Ford Focus....

Výběr článků

Načítám