Hlavní obsah

Světovým autem roku 2020 je Kia Telluride

Novinky, laz

Vítězem ankety Světové auto roku 2020 (World Car of the Year 2020) se stává Kia Telluride. Kvůli epidemii koronaviru byl vůz z kanadského Toronta vyhlášen online. Stejně jako vítězové vedlejších anket. Původně se vyhlášení mělo konat na odvolaném autosalonu v New Yorku.

Foto: Kia

Kia Telluride 2020

Článek

Výsledek hlasování 86 porotců z 24 zemí vynesl absolutní vítězství ve světové anketě pro vůbec největší osobní vůz značky Kia v historii. SUV Telluride se však pravděpodobně do Evropy nedostane. Vzniklo zejména pro severoamerický trh.

V hlavní části ankety původně bojovalo 29 automobilů, ovšem ve finále porotci vybírali ze tří vozů. Telluride porazil dvě Mazdy, model 3 a CX-30.

V kategorii Světové městské auto roku rovněž slaví Kia, tentokrát se svým Soulem EV. Porazil elektrické Mini SE a Volkswagen T-Cross.

Foto: Kia

Kia Soul EV

Foto: Porsche

Porsche Taycan

Elektrické Porsche Taycan slaví triumf hned ve dvou kategoriích, jako Světové sportovní auto roku a Světové luxusní auto roku. V prvním případě mu dali porotci přednost před kolegy ze stejné stáje, modelem 911 a 718 GT4. V „luxusní” anketě rovněž porazilo 911 a Mercedes-Benz EQC.

Foto: Petr Horník, Právo

Mazda 3

Co se ankety o nejhezčí design týče, zde vavřín bere Mazda 3. Upřednostněna byla před vozy Porsche Taycan a Peugeot 208. Právě malý francouzský hatchback je letos Evropským autem roku. V české anketě vyhrálo BMW řady 3.

Reklama

Související témata:

Související články

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

Česká anketa o nejlepší auto prodávané na domácím trhu má svého vítěze – je jím BMW řady 3, coby první BMW v historii ankety. Loňským vítězem byl Ford Focus....

Výběr článků

Načítám