Hlavní obsah

Škoda Superb se má vyrábět na Slovensku, koncern VW tam rozšíří továrnu

Novinky, ČTK, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlajková loď české značky Škoda, model Superb, se podle dostupných informací má vyrábět na Slovensku po boku Volkswagenu Passat. Koncern VW plánuje investovat do továrny v Devínské Nové Vsi až miliardu eur.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Výroba Škody Superb v Kvasinách.

Článek

Škoda Superb se ve všech třech svých moderních generacích vyrábí ve východočeských Kvasinách. V blízké budoucnosti by tomu ale mělo být jinak –výroba by se měla přesunout do Devínské Nové Vsi nedaleko Bratislavy. Uvádí to slovenský Denník N s odkazem na rozhovor, který šéf koncernu Herbert Diess dal německému magazínu Automobilwoche.

Automobilka Škoda na dotaz Novinek.cz, zda tomu tak skutečně bude, odpověděla, že se k budoucímu výrobnímu programu nebude vyjadřovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Superb ve verzi Combi Scout.

O přesunu výroby se spekuluje už delší dobu, např. ze strany odborů Škody Auto, jejichž předák Jaroslav Povšík v minulosti hovořil o „tažení proti Škodě“ ze strany koncernu Volkswagen. Plány na přesun se ovšem týkají i Volkswagenu Passat, který se dosud vyrábí v Německu a je pro automobilku Volkswagen stejnou vlajkovou lodí jako superb pro Škodu.

Odbory: Superbu a kodiaqu hrozí výroba v cizině

AutoMoto

Přesun se má uskutečnit v rámci modernizace a rozšíření slovenské továrny Volkswagenu. Ta v Devínské Nové Vsi stojí od 70. let minulého století; vznikla jako BAZ (Bratislavské automobilové závody) a koncern Volkswagen do ní majetkově vstoupil v roce 1991.

Investice do továrny mohou dosáhnout až miliardy eur (26,6 miliardy korun) a i o ní už se hovoří nějakou dobu; slovenská vláda o ní s Volkswagenem jednala už v létě, ovšem to se hovořilo o zhruba poloviční částce.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Passat ve verzi Variant R-Line.

Tento nový velký projekt na Slovensko míří poté, co koncern přehodnotil plány na stavbu nové továrny v Turecku. Hovořilo se o tom, že by se passat a superb měly vyrábět právě tam.

Reklama

Související články

Test Škody Superb Scout TSI: Když nechcete SUV

Mám rád velká, silná auta a Superb s nejsilnějším zážehovým motorem k nim na papíře patří. Jeho sílu jsem tentokrát zužitkoval s přívěsem a získal při tom pár...

Škoda Superb iV neuspěla v losím testu

Takzvaný losí test, který tradičně provádí švédský magazín Teknikens Värld, dopadl pro plug-in hybridní Škodu Superb iV nelichotivě. Podobné vysvědčení si veze...

Výběr článků

Načítám