Hlavní obsah

Škoda Auto jedná s odbory o zastavení výroby

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zaměstnanci automobilky Škoda v pondělí prostřednictvím odborů jednají se zástupci společnosti o přerušení výroby. Spouštěčem je první nakažený zaměstnanec, o kterém se veřejnost dozvěděla v neděli.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Výroba Škody Superb

Článek

„Odborové organizace Odbory KOVO Mladá Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí u vědomí složité zdravotní situace v České republice, která může tvrdě zasáhnout společnost Škoda Auto, v období skokového nárůstu počtu osob nakažených koronavirem či v karanténě žádají o čtrnáctidenní volno pro zaměstnance (karanténu) formou překážky v práci na straně zaměstnavatele,“ uvedl předseda Odborů KOVO Jaroslav Povšík.

Odbory konkrétně požadují 14denní karanténu pro všechny zaměstnance firmy. Zastavila by se tak výroba. „Současná situace, která vzniká kvůli pandemii koronaviru, bude mít vliv na pracovní místa,” řekl v pondělí Povšík.

„Nic není ještě rozhodnuto,” sdělil Novinkám mluvčí Škody Tomáš Kotera ještě před polednem.

V automobilce Škoda Auto je první potvrzený případ koronaviru

AutoMoto

V noci na pondělí se Škoda začala připravovat na krizový scénář a zaměstnancům rozeslala prohlášení, že výroba pokračuje v omezeném režimu a zaměstnanci mají při návratu z rizikových zemí dodržovat vládou nařízenou karanténu.

„I přes určité nepříjemnosti na vás apelujeme, abyste si všechny pokyny vzali k srdci a dodržovali doporučení a pravidla. Všechna naše rozhodnutí se řídí snahou zajistit ochranu zdraví všech našich zaměstnanců při současném udržení výroby,” stojí v prvním prohlášení.

O zastavení výroby se jedná i u druhého velkého výrobce automobilů v České republice, v továrně automobilky Hyundai v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku. Pracuje tam cca 3300 lidí.

Odbory žádají Hyundai o zastavení výroby v Nošovicích

AutoMoto

V automobilce Škoda Auto je od neděle znám první potvrzený případ nákazy koronavirem. Nakazil se zaměstnanec Škoda Parts Center, které se nachází mimo hlavní výrobní závod v Mladé Boleslavi.

Škoda Auto Parts Center je v Řepově, který s Mladou Boleslaví přímo sousedí. Jde o sklad dílů pro automobily. Zaměstnanec se nakazil během dovolené v Rakousku. Další zaměstnanec ze stejného oddělení, který s ním cestoval, je nyní sledován lékaři.

Nová Škoda Octavia RS je tady, novinku jsme prohlédli do detailu

AutoMoto

„Oba dva jsou od čtvrtka 12. března 2020 mimo zaměstnání v domácí karanténě. Průběh infekce u nakaženého je mírný. Pracoviště obou těchto zaměstnanců bylo již vyklizeno a hloubkově dezinfikováno,” řekl Kotera. Ostatním zaměstnancům, kteří přišli do styku s nakaženým, již byla nařízena čtrnáctidenní karanténa a jejich pracoviště byla taktéž dezinfikována.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám