Hlavní obsah

Rolls-Royce ukazuje při testování ve Francii svůj první elektromobil

Poté, co Rolls-Royce svůj prototyp elektrického kupé Spectre podrobil náročným zkouškám za severním polárním kruhem, přesunul se vývoj do Francie, kde vývojáře zajímá nejen nastavení podvozku.

Foto: Rolls-Royce

Prototyp Rolls-Royce Spectre

Článek

První elektrický Rolls-Royce je k vidění na dalších maskovaných, ale oficiálně zveřejněných fotografiích.

Tento vůz čeká nejnáročnější testovací program, jaký kdy značka realizovala. Jeho délka dosáhne 2,5 milionu kilometrů.

Testovací program v jižní Francii má celkovou délku 625 000 kilometrů. Začíná na historickém zkušebním místě, na autodromu v Miramasu.

Někdejší závodní okruh, který v roce 1926 hostil Velkou cenu Francie, je nyní testovacím a vývojovým centrem, zahrnujícím více než 60 kilometrů uzavřených tratí a 20 zkušebních úseků, jež poskytují široké možnosti k prověření vlastností automobilů. Součástí je i tříproudá vysokorychlostní klopená dráha o délce 6,2 kilometru.

Omlazený Rolls-Royce Phantom měl evropskou premiéru v Karlových Varech

AutoMoto

Druhá fáze zkoušek v regionu probíhá na provensálském venkově kolem Miramasu a na Azurovém pobřeží. Testování v reálných podmínkách bude podle Rolls-Royce pokračovat na klíčových trzích po celém světě.

Značka v prohlášení vysvětluje, že jde o nejvíce digitálně propojený Rolls-Royce všech dob. Mezi všemi elektronickými součástmi probíhá přibližně třikrát více signálů než u typického vozu se spalovacím motorem.

Z toho má těžit i systém odpružení, který přizpůsobuje tlumení i na základě satelitních dat a kamery za čelním oknem. Opřít se kola mohou do hliníkové karoserie, která je díky integraci akumulátoru v podlaze o 30 procent tužší, než nabízejí současné vozy značky. A to i přesto, že základ platformy Architecture of Luxury je shodný.

Wraith a Dawn končí bez přímých nástupců, Rolls-Royce se soustředí na elektrické kupé

AutoMoto

Na vysokorychlostních úsecích inženýři zkoušejí i aerodynamiku. Součinitel čelního odporu vzduchu (cx) je na hodnotě 0,25. Jedná se o rekord nejen mezi modely značky Rolls-Royce, ale také o velmi dobrý výsledek v celém luxusním segmentu. Optimálnímu proudění se ostatně přizpůsobila i soška Spirit of Ecstasy.

První dodávky modelu Spectre zákazníkům budou zahájeny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023.  K premiéře dojde ještě dříve, ale přesné datum zatím z Goodwoodu nezaznělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám