Hlavní obsah

Wraith a Dawn končí bez přímých nástupců, Rolls-Royce se soustředí na elektrické kupé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rolls-Royce v roce 2023 přestane vyrábět kabriolet Dawn a kupé Wraith, modely už nelze objednávat, potvrdil v rozhovoru pro britský Autocar šéf společnosti Torsten Müller-Ötvös.

Foto: Rolls-Royce

Edice Rolls-Royce Landspeed

Článek

Automobilový trh opustí dvojice stylových vozů značky Rolls-Royce. Kupé Wraith se představilo už v roce 2013, kabriolet Dawn o tři roky později. Dvojice byla založena na technice předchozí generace „menšího” sedanu Ghost, jehož platforma příbuzná s minulým BMW řady 7, stejně jako 6,6litrový dvanáctiválec, už se pro žádný model BMW Group nevyužívá.

Müller-Ötvös řekl, že objednávky na dvoudveřový pár jsou nyní uzavřeny pro všechny trhy, přesto délka čekací listiny a dlouhý výrobní proces znamenají, že z výrobní linky v anglickém Goodwoodu sjedou poslední takové vozy až počátkem roku 2023.

Rolls-Royce Dawn Black Badge v testu: Pět věcí, kterými otevírá tabu konzervativní značky

Testy

Oba modely dosáhly konce svých plánovaných výrobních sérií a nebudou přímo nahrazeny, protože Rolls-Royce podle Autocaru místo toho zaměřuje své zdroje na vývoj modelu Spectre, dvoudveřového elektrického kupé, které se má objevit ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023.

„I když to není přímá náhrada za wraith, bude spectre od nynějška hrát v nabídce automobilky roli kupé,” řekl Müller-Ötvös.

Rolls-Royce začíná testovat svůj první produkční elektromobil

AutoMoto

Jako o přímém nástupci o spectru v Rolls-Royce nesmýšlí nejen kvůli elektrickému pohonu, ale také očekávané velikosti novinky.

Podle zdrojů Autocaru ve skutečnosti automobilka místo toho pohlíží na spectre jako na opožděného nástupce verze kupé sedmé generace Rolls-Royce Phantom. V „menší” řadě automobilky tak nejspíš na nějakou dobu zůstane jen nová generace limuzíny Ghost.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Dawn

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Wraith

Foto: Rolls-Royce

Maskovaný prototyp Rolls-Royce Spectre

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám