Hlavní obsah

111letá soška na vozech Rolls-Royce má nový tvar, kvůli elektromobilitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke 111. výročí uvedení slavné sošky Spirit of Ecstasy, která tradičně zdobí chladiče vozů Rolls-Royce, značka uvedla její novou podobu. Je aerodynamičtější, aby respektovala snahu o snížení odporu vzduchu u budoucích elektromobilů značky.

Foto: Rolls-Royce

Nová soška Spirit of Ecstasy pro elektromobily od Rolls-Royce

Článek

Inovovaná podoba sošky se nejprve objeví na prvním elektromobilu značky, kupé Spectre. Právě u elektrických vozů se kvůli maximalizaci dojezdu dbá na optimální aerodynamiku více než u konvenčních vozů.

U prvních prototypů modelu Spectre byl podle automobilky zaznamenán koeficient odporu vzduchu 0,26 a očekává se, že se před výrobou dále zlepší.

V souladu se zaměřením na aerodynamickou účinnost byla soška přemodelována s „nižším, dynamičtějším postojem“, který se prý blíže podobá původním náčrtům, které udělal její designér Charles Sykes v roce 1911.

Foto: Rolls-Royce

Nová soška Spirit of Ecstasy pro elektromobily od Rolls-Royce

Foto: Rolls-Royce

Pro srovnání: Původní soška Spirit of Ecstasy „dožije” na aktuálních modelech se spalovacími motory.

Je asi o 17 mm kratší než stávající, má výšku 82,7 mm a hábit – často mylně považovaný za křídla – byl přepracován tak, aby byl „aerodynamičtější a realističtější“. Rovněž se změnil postoj sošky.

Nadále však platí, že žádná soška na voze Rolls-Royce nebude úplně stejná, protože jsou dokončovány ručně.

Všechny modely od Rolls-Royce budou elektrické

AutoMoto

Nový design sošky se objeví na všech nových modelech Rolls-Royce, které dorazí po kupé Spectre. Jednat se bude o elektromobily, na které automobilka zcela přejde od roku 2030. Stávající dvanáctiválcové modely Phantom, Ghost, Wraith, Dawn a Cullinan budou nadále používat současný design Spirit of Ecstasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám