Hlavní obsah

Porsche Taycan má další rekord, tentokrát v nabíjení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První produkční elektrické porsche rozdrtilo rekord v době nabíjení při cestě z Los Angeles do New Yorku. Jeho rekord, stanovený Waynem Gerdesem, je o téměř pět hodin lepší než ten dosavadní.

Foto: Porsche

Rekordní Porsche Taycan u nabíječky Electrify America

Článek

Elektrické Porsche Taycan boří jeden rekord za druhým. Nedávno to byl rekord v překonaném převýšení mezi elektromobily, o něco dříve rekord v rychlosti pod střechou a předtím rekord v nepřetržitém driftu elektromobilu.

Nutno uznat, že to nejsou zrovna rekordy, které by měly nějaký význam pro použití v reálném světě. Ten nejnovější však pro realitu zajímavý rozhodně je – jedná se o rekord v době nabíjení na trase napříč USA, mezi Los Angeles a New York City. Taycan na téhle trase doslova rozdrtil předchozí rekord, který měl hodnotu 7 h 10 min 1 s, svým časem 2 h 26 min 48 s.

Foto: Porsche

Wayne Gerdes nabíjí taycan při rekordní jízdě.

Dodržování pravidel bylo pečlivě hlídáno, celá jízda dlouhá 4561,7 km byla nahrávána na video a zaznamenávána pomocí GPS, aby mohl být rekord uznán – a Guinnessova kniha rekordů ho posvětila. Za volantem byl Wayne Gerdes, přeborník v úsporné jízdě.

Gerdes je považován za původce termínu „hypermiling“, který označuje maximálně úspornou jízdu. Má za sebou mimo jiné projetí všech 48 států USA, které mají společné hranice, za méně než 300 dolarů v naftě; zvládl to v roce 2015 s Volkswagenem Golf TDI. Na této 13 249,7 dlouhé trase dosáhl podle staršího článku na webu CNN průměrné spotřeby 2,89 l/100 km.

Foto: Porsche

Pečlivá dokumentace jízdy byla nezbytná.

Tisková zpráva Porsche, která informace o rekordu přináší, ani články věnované témuž neříkají, kolik zastávek na nabíjení bylo, ani jak dlouho cesta trvala. Podle webu Engadget však Gerdes jel „běžnými rychlostmi“, takže počítáme, že cesta trvala několik dní.

Zastávky však probíhaly u nabíječek sítě Electrify America. Tato síť má po celých Státech 710 nabíjecích míst s 2365 přípojkami typu CCS, a to zejména v hustě osídlených pobřežních oblastech a podél hlavních silničních tahů. Gerdes zmínil první zastávku u 350kW nabíječky, při které se baterie z 6 na 82 % nabila za 22 minut.

Reklama

Související články

Česko má nový rekord dojezdu elektromobilu

Přesně 852,9 km na jedno nabití zvládla česká posádka za volantem Mercedesu EQS a stanovila tak rekord dojezdu elektromobilu v České republice. Pokus probíhal...

Výběr článků

Načítám