Hlavní obsah

Z dolu na Pikes Peak. Porsche překonalo největší převýšení ze všech elektromobilů

Sériové Porsche Taycan Cross Turismo se stalo prvním elektromobilem, který zdolal výškový rozdíl 4,8 km za 33 hodin. Terénní verze taycanu jela z nejnižšího bodu, kam se tým mohl dostat v USA autem, na jeden z nejvyšších. Cíl byl na Pikes Peaku, kde se jezdí prestižní závod do vrchu.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Cross Turismo 4S při pokusu o rekord.

Článek

Úspěch byl oficiálně uznán Guinnessovou knihou rekordů, protože cesta byla monitorována zapečetěnými zařízeními GPS spolu s analogovým výškoměrem.

Tým s autem odstartoval z místa 540,8 metru pod hladinou moře v Eagle Mine v Michiganu, důlním komplexu pro těžbu niklu a mědi, a dojel až na vrchol Pikes Peak v Coloradu v nadmořské výšce 4302 metrů.

Za volantem Porsche Taycan Cross Turismo: Nevídaný kříženec

Testy

Rekordem je údaj převýšení – 4,8 km. Celková ujetá vzdálenost ale činila 2274 km napříč státy Michigan, Wisconsin, Iowa, Nebraska a Colorado. A to elektromobilem jen za 33 hodin a 48 minut, přičemž tři skupiny řidičů se střídaly mezi přestávkami i kvůli dobití baterie.

Taycan Cross Turismo má kapacitu baterie 93,4 kWh (využitelných 83,7 kWh). Platforma J1 s 800V elektrickou soustavou umožňuje dobíjet výkonem až 270 kW. Za pět minut lze tedy dobít na vzdálenost 100 km dle přísnější evropské normy WLTP. Z nuly na osmdesáti procentech baterie jste za 20 minut. Na plné dobití Porsche udává dojezd použité verze 4S až 452 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám