Hlavní obsah

Nissan bude v Evropě od příštího roku uvádět jen elektrifikované vozy

Japonský Nissan od roku 2023 v Evropě nabídne jen elektrifikované vozy, tedy hybridy a elektromobily. Automobilka to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Nissan

Nissan

Článek

Nissan se nedávno stal jednou z mála velkých světových automobilek, které rozhodly, že již nebudou investovat do vývoje spalovacích motorů, i když je to stále možné v rámci emisních norem Euro 7. V praxi to znamená, že od roku 2023 nepředstaví na evropské půdě auto s čistě spalovacím motorem.

Automobilka z Japonska naopak plánuje do roku 2026 prodávat elektrifikovaná vozidla s podílem až 75 procent z evropského objemu. Do konce desetiletí pak má Nissan generovat evropské zisky pouze z prodeje aut na elektřinu nebo s podporou elektřiny. V rámci toho Nissan uvede hned šest nových modelů.

Z evropského trhu se má definitivně stáhnout Nissan GT-R

AutoMoto

Vedení Nissanu tvrdí, že do Evropy brzy zamíří celá škála nových a dle jejich slov nejkomplexnějších modelů v historii automobilky. Předseda evropského zastoupení Nissan Guillaume Cartier mimo jiné řekl, že automobilka využije celou řadu nejmodernějších technologií, kterými v současnosti disponuje.

V současné době lze v Evropě u Nissanu pořídit elektromobil Leaf, hatchback Micra nebo užitkové modely Townstar a Primastar. Nedávno Nissan představil také hybridní verze pro modely Juke a Qashqai. Na trh se chystá i elektrické SUV Ariya. Naopak z nabídky pomalu mizí supersportovní GT-R.

Nissan Qashqai dostal nový hybridní pohon

AutoMoto

Mimo nových modelů také Nissan pracuje na tom, aby méně emisí produkovalo nejen jeho portfolio, ale také výrobní kapacity. Japonci se proto snaží o to, aby byly při výrobě používány především obnovitelné zdroje. Uhlíkové neutrality má firma dosáhnout do roku 2050.

Reklama

Související témata:

Související články

Nissan Leaf má po faceliftu

Japonská automobilka Nissan pro Evropu upravila druhou generaci svého populárního elektromobilu Leaf. Změny se týkají především vzhledu a patrně se jedná...

Výběr článků

Načítám