Hlavní obsah

New Jersey chce chránit své občany před pokutami z cizích států, senátor je označil za krádež

Americký stát New Jersey chce omezit sdílení osobních dat řidičů s úřady cizích států, aby řidiči nemohli být pokutováni automatickými systémy, např. stacionárními radary. Není v USA jediný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Měření rychlosti (Ilustrační foto)

Článek

Americký stát New Jersey chce zamezit ostatním státům, aby pokutovaly jeho občany za přestupky. Nový návrh zákona, který by toto ve výsledku znamenal, předložili tři senátoři a už prošel Senátním výborem pro zákonnost a veřejnou bezpečnost. Čeká ho však ještě další schvalování.

Způsob, jakým toho má zákon docílit, je zákaz jerseyským úřadům poskytovat osobní údaje cizím státům s tím cílem, aby mohl být řidič pokutován. To v podstatě znamená, že občana New Jersey by už nemohl stihnout trest za přestupek zaznamenaný automatickým systémem, jako např. stacionárním či úsekovým radarem.

Francouz dostal pokutu za rychlost, jeho vůz byl ale naložený na odtahovce

AutoMoto

„Kamery hlídající průjezdy na červenou jsou v New Jersey zakázané od konce pilotního programu v roce 2014 a stacionární radary nebyly povolené nikdy, takže neexistuje důvod, aby naši občané dostávali pokuty z těchto zařízení,“ nechal se slyšet Nicholas Scutari, jeden z předkládajících senátorů.

Podle dalšího, Declana O'Scanlona, ostatní státy „čím dál víc tyto kamery používají, aby kradli peníze občanům New Jersey. Naši občané jedou pryč, pak se vrátí a za měsíc či dva jim poštou dojde pokuta.“

Někteří britští cyklisté nesouhlasí, že policie trestá jejich jízdu na červenou

AutoMoto

Předkladatelé návrhu ho odůvodňují také tím, že podobné automatizované systémy sotva zlepšují bezpečnost na silnicích. Nedávná studie amerického IIHS (Insurance Institute for Highway Safety, Pojišťovací institut silniční bezpečnosti) však uvádí, že kamery hlídající průjezd na červenou dokážou snížit takové chování řidičů o 21 procent a míru všech smrtelných nehod ve světelných křižovatkách o 14 procent.

Návrh zákona může být také reakcí na plány amerického federálního ministerstva dopravy, které mají snížit počet mrtvých na tamních silnicích, v poslední době výrazně rostoucí. Mimo jiné v nich je rozšíření systémů automatického sledování řidičů a pokutování za přestupky.

New Jersey ovšem není jediné s nápady chránit své občany před úřady cizích států. Podobný zákon již má Severní Dakota. V Evropské unii spolu státy osobní data řidičů sdílí, a není tak problém dostat pokutu třeba z Rakouska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám