Hlavní obsah

Francouz dostal pokutu za rychlost, jeho vůz byl ale naložený na odtahovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii je možné dostat pokutu za auto, které není samořídící, i když v něm nesedí žádný řidič. Jedná se samozřejmě o chybu úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská dopravní značka upozorňující na radar.

Článek

Automatizované systémy k měření rychlosti a rozesílání pokut domnělým pachatelům přestupků jsou poměrně efektivní. Někdy ovšem je té automatizace až moc, jako v případu zveřejněném v předminulém týdnu na Facebooku a Instagramu.

Snímek ukazuje příď Alpine A110, kterak vůz jel rychlostí 79 km/h na pařížském obchvatu Periphérique v místě, kde je dovolená sedmdesátka. Jenže to má pár háčků, z nichž dva jsou vidět na první pohled – za volantem nesedí žádný řidič a vůz je naložený na odtahovce.

Budeme-li zkoumat obrázek pozorněji, vidíme, že se netočí kola a že na té odtahovce vůz stojí proti směru jízdy. To souhlasí s praxí, že ve Francii radary měří zezadu. Tato pokuta tak měla přijít řidiči odtahovky, nikoliv sporťáku na ní.

Paříž bude pokutovat příliš hlučná vozidla

Zahraniční

Že automatizovaný systém nepozná příď vozu od zádi, je ještě pochopitelné; prostě vidí registrační značku a fotí. Že tento snímek prošel vizuální kontrolou lidí, kterým prošel rukama – musel ho někdo přinejmenším zabalit do obálky a odeslat –, už snadno pochopitelné není.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám