Hlavní obsah

Na svátku motorkářů v Brně zaujmou originální přestavby

Právo, Miroslav Homola

Osahat si, sednout, odzkoušet. To je nejdůležitější poslání veletrhu Motosalon 2020, který začal ve čtvrtek v Brně. Mimořádnou pozornost letos přitahuje expozice přestaveb Czech Custom Grand Prix, kde je každý stroj originálním dílem. Za který se ovšem nutné i patřičně zaplatit. Výtvory i za půldruhého milionu nejsou výjimkou.

Motosalon 2020 a Czech Custom Grand PrixVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Svatostánkem milovníků motocyklů se staly pavilony P a F na brněnském výstavišti. Představuje se tu na 150 firem, které zastupují 350 značek motocyklů, tříkolek, minibiků i motorových koloběžek. Stroje a sličné hostesky kolem nich se předvádějí na více než dvou hektarech výstavní plochy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

K pěkným motorkám patří i pěkné dívky a v Brně to není jinak.

„Výstava přestavěných, na zakázku postavených strojů, kde základ tvoří obvykle známá či méně známá značka, se v Brně představuje vůbec poprvé. V USA, kde jsou takové stroje ve značné oblibě a my je známe také z jednoho televizního dokumentárního seriálu o těchto přestavbách, vznikají jako plnohodnotný originál, kdy se staví na rám motocyklu, který má společnost, co přestavbu provádí, homologovaný. U nás je to vzhledem k předpisům poněkud složitější, proto také přestavby využívají jako základ již do provozu schválený motocykl,“ řekl Právu Ondřej Hrůza, pořadatel Czech Custom Grand Prix. Přestavbám motorek a jejich představování veřejnosti se věnuje již 15 let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Indian s indiánskými motivy

Exponáty na jeho výstavách jsou na takové úrovni, že ty nejlepší, které budou v Brně na Motosalonu vybrány, mají šanci postoupit do celosvětové soutěže přestaveb. V pavilonu F brněnského výstaviště se představuje kolem stovky těchto strojů v deseti kategoriích.

Od modelů, kde výrobce začal již od základu, tedy si vytvořil i vlastní rám a použil libovolný motor, přes upravené harleye, café racery až po modifikované skútry. Samostatnou expozici tvoří především designově a doplňkově upravované motocykly značky Indian. Některé jsou i na prodej. Klidně i za půldruhého milionu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jeden z upravených Indianů je na prodej za 50 tisíc eur, tedy 1,27 milionu korun.

„U nás je situace s těmito motocykly pořád ještě poněkud zvláštní. I když se jejich majitelé rádi chlubí, že mají vlastně umělecký originál, což je samozřejmě pravda, s jejich cenami je to dost zvláštní. Nejvyšší je za nový stroj, a pokud se pak prodává dalšímu majiteli, cena padá.

V USA, ale i jinde v zahraničí, je to však jiné. Tak jako na trhu s uměleckými originály totiž cena těchto motorek vždy časem ještě stoupá. Ale k tomu dojde časem i u nás,“ doplnil Hrůza. Výstava potrvá do neděle 8. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám