Hlavní obsah

Musk zařadil zpátečku, Tesla už nepřijímá bitcoiny

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elon Musk je známý tím, že považuje kryptoměny za platidlo budoucnosti. V březnu se dokonce odhodlal k tomu, že lidé budou moci v jeho automobilce Tesla kupovat elektromobily za bitcoiny. Nyní ale Musk zařadil zpátečku, možné to už není.

Článek

Bylo to přitom právě rozhodnutí Muska, které vyhnalo bitcoin do závratných výšin. Automobilka Tesla se v únoru stala velkým hráčem na trhu s kryptoměnami, když nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Na to prakticky okamžitě reagoval kurz růstem o více než 10 000 dolarů (211 810 Kč) během jediného dne.

Pár týdnů poté už mohli lidé za bitcoiny kupovat elektromobily značky Tesla.

Musk to s bitcoiny myslí vážně, lidé za ně mohou kupovat elektromobily Tesla

Internet a PC

Po pouhých dvou měsících je ale vše jinak, Musk na Twitteru oznámil, že platby bitcoiny pozastavuje. Zdůvodnil to tím, že ho „trápí rostoucí spotřeba fosilních paliv při těžbě bitcoinu“. Zdůraznil ale přitom, že kryptoměny stále považuje za platidlo budoucnosti.

Počítá i s tím, že by lidé mohli opět v jeho automobilce bitcoiny používat, ale pouze ve chvíli, kdy těžba nebude mít takový dopad na životní prostředí. Že by se těžil bitcoin v dohledné době ekologičtějším způsobem, je však velmi nepravděpodobné. Už jen kvůli tomu, že drtivá většina těžařů operuje v Číně.

Foto: Kiichiro Sato, ČTK/AP

Šéf Tesly Elon Musk.

Musk se tak bude nyní zajímat o další kryptoměny, u kterých je těžba šetrnější a nemá takový dopad na životní prostředí. V tomto týdnu přitom vypsal na Twitteru anketu, ve které se ptal lidí, zda by chtěli nakupovat elektromobily za dogecoin.

Na Muskovo rozhodnutí reagoval bitcoin prudkým propadem. Ve středu měla ještě jedna virtuální mince hodnotu 57 718 dolarů (1 221 830 Kč), ve čtvrtek se však v jednu chvíli kurz propadl až na 46 294 dolarů (980 000 Kč).

Těžaři už ve velkém skupují SSD. A bude hůř

Hardware

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám