Hlavní obsah

První švýcarská banka chce umožnit investice do kryptoměn

Novinky, Ondřej Husák

Po amerických bankách uvažují o zavedení kryptoměnových investic také evropské banky. Podle agentury Bloomberg by měla být vůbec první finanční institucí na našem kontinentu, která bohatým klientům umožní vkládat své prostředky do digitálních měn, švýcarská banka UBS.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zavedení investic do kryptoměn bankou UBS má být již hotovou věcí. Podle Blombergu se tato instituce pouze rozhoduje mezi několika různými finančními strategiemi – například nad tím, zda budou k investicím využity nástroje třetích stran.

Jednotlivé alternativy nicméně počítají s tím, že nabídka bude určena jen pro bohaté klienty, kteří takto budou moci investovat pouze malou část svého portfolia. Tímto krokem se má omezit ztráta velkých investičních prostředků, které s ohledem na výraznou kolísavost trhu hrozí.

UBS chce zavedením kryptoměnových investic uspokojit rostoucí poptávku ze strany klientů, která roste v Evropě stejně jako v USA.

První velká americká banka umožní investice do bitcoinů

Internet a PC

V USA takovou možnost pro své movité klienty spustila banka Morgan Stanley. Klienti mohou nicméně do bitcoinů investovat pouze v případě, že mají u této banky uloženy alespoň dva miliony dolarů (zhruba 44 milionů Kč). Pro investiční firmy byl limit stanoven na pět milionů dolarů. Pro všechny klienty nicméně platí, že smí investovat nejvýše 2,5 procenta svého čistého jmění.

Morgan Stanley je první velkou bankou, která umožní investice do bitcoinů, nicméně s kryptoměnami koketují i další banky. Minulý měsíc například zřídila Bank of NY Mellon speciální oddělení, které pomáhá klientům držet a převádět digitální aktiva.

Ethereum pokořilo hranici 4000 dolarů, posílil také bitcoin

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám