Hlavní obsah

McLaren prodává svoji ikonickou základnu ve Wokingu

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

McLaren a anglické sídlo Woking, to je prakticky nerozlučná dvojice. Základna britské automobilky je už dlouhou dobu chloubou sportovní značky, ale v posledních dnech se zdá, že ani McLarenu se nevyhnuly potíže okolo pandemie koronaviru. Britové se totiž snaží sídlo prodat. Listu The Guardian to potvrdil mluvčí automobilky.

Foto: McLaren

Technologické centrum McLarenu ve Wokingu

Článek

Dvě stě milionů liber. To je suma, na kterou si McLaren cení své současné sídlo ve Wokingu. Pokud by budovu prodal, výrazně by tím podpořil jinak bídnou finanční bilanci sportovní automobilky.

Finanční pumpa ve výši 5,8 miliardy korun by nejspíše zahojila rány po koronavirové krizi v roce 2020.

McLaren ohlásil konec spalovacích motorů. Chce je prodávat už jen 15 let

AutoMoto

Podle některých zdrojů klesly McLarenu kvůli špatné situaci na trhu s automobily za první polovinu roku 2020 tržby oproti roku 2019 z 592 milionů liber na 143. Tedy ze 17 miliard korun na 4 miliardy korun.

I proto firma propustí až 1200 zaměstnanců a zároveň prodá legendární sídlo ve Wokingu. Ti, co v něm ale pro McLaren pracují, se bát prý nemusí. Chod firmy to údajně nijak nepoznamená.

Foto: McLaren

Woking je místem zaslíbeným pro každého milovníka supersportovních automobilů.

V McLarenu mají v budoucnosti v plánu sídlo od nového majitele znovu odkoupit, a to s pomocí splácení dluhu. Vše je součástí refinanční strategie firmy. Rovněž se spekuluje o tom, že McLaren prodá své menšinové podíly v týmu formule 1.

McLaren představuje supersport Senna pro děti. Detaily fascinuje, cenou překvapí

AutoMoto

Technologické centrum ve Wokingu začal McLaren stavět v roce 1998 a jeho finální podobu svět spatřil o 5 let později. Celkem za výstavbu Britové zaplatili 300 milionů liber, tedy bezmála 9 miliard korun, aby na ploše 50 hektarů vytvořili dokonalé prostředí pro vývoj supersportovních aut.

Systém budov byl navržen v moderním stylu, ikonickými se pak staly obloukové tvary, které doplňuje několik vodních ploch.

Foto: McLaren

McLaren chce své legendární sídlo prodat za cenu přesahující 200 milionů liber.

V hlavním sídle McLarenu pracuje přes tisíc zaměstnanců, k dispozici tu mají restauraci se sedmi sty místy k sezení, kavárnu, juice bar, plavecký bazén nebo posilovnu. Při vývoji aut se pak využívá třeba i 145 metrů dlouhý větrný tunel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám