Hlavní obsah

Legendární off-road Toyota FJ40 dostal vkusnou renovací moderní prvky

Americká společnost Icon, která se specializuje na úpravu automobilů, se rozhodla vyrobit pravý, jednoduchý a nezničitelný off-road. Jako základ posloužila legendární Toyota FJ40 Land Cruiser a výsledek stojí doopravdy za to.

Foto: Icon

Icon FJ Roadster

Článek

Lehkost, jednoduchost a prostupnost terénem. To jsou ty nejdůležitější vlastnosti, které si přejí mít u svého automobilu všichni milovníci klasických historických off-roadů. Radost se jim teď rozhodla udělat kalifornská firma Icon, která takový vůz vytvořila a představila ho na veletrhu SEMA, který se konal od 5. listopadu do 8. listopadu.

Icon FJ Roadster se má podle svého výrobce zaměřit na ty, kteří hledají klasický, jednoduchý off-road, ale v moderním kabátu, což vůz na první pohled plní do puntíku. Vypadá totiž úplně očesaně. Nemá dveře, klimatizaci ani topení. Když se ale podíváte blíž, zjistíte, že Icon v sobě skrývá různé moderní vymoženosti, chytře zakomponované do jinak strohého interiéru.

Volkswagen představil už sedmý návrh elektroauta, má založit novou kategorii

AutoMoto

Jako základ si Icon pro svůj off-road zvolil legendu, osvědčený model Toyota FJ40 Land Cruiser, vyráběný mezi lety 1960 až 1984. Kromě toho je ale na FJ Roadsteru vše nové. Sedadla jsou lehká, dokonce i vytápěná  a aby ještě více šetřila váhu, mají v sobě uhlíková vlákna. Moderní je ale i infotainment, ač se to na první pohled nezdá. Icon totiž do auta umístil systém na Apple CarPlay s pětikanálovým digitálním zesilovačem. Vše je ovšem ukryto a prakticky to není vidět. Přístrojová deska je analogová.

Srdcem auta je ale hlavně motor. V Iconu se rozhodli, že jejich Roadster bude pohánět 6,2 litrová V8 od General Motors, která má impozantní výkon 430 koňských sil. Vozidlo se bude dodávat s pětistupňovým manuálem a systémem 4x4. Zákazníci budou také moci zvolit naftový motor od Cummins s objemem 2,8 litru a samočinnou převodovkou.

S Mercedesem třídy X na Sahaře aneb Když se terén mění několikrát za den

AutoMoto

Snad jedinou, avšak závažnou vadou na kráse, je cena Icon FJ Roadsteru. Američané si totiž automobil cení na 185 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 4,3 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Test UAZu-3163 Patriot: Návrat do minulosti

Když se v Česku řekne „ruské auto“, většina lidí si představí staré Lady, nebo třeba „buchanku“, roztomilou dodávku, která ale v útrobách skrývá pořádné...

Výběr článků

Načítám