Hlavní obsah

Koronavirus může změnit požadavky zákazníků, shodují se vývojáři aut

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V historii motorismu je to zatím jen pár měsíců, co pandemie koronaviru mohla vývoj nových aut ovlivnit. Přesto se tak podle zdrojů z několika automobilek děje. V myslích zákazníků především prémiových značek má být například daleko více zaseta starost o čistotu vzduchu v interiéru.

Foto: Škoda

Interiér konceptu Škoda Vision iV

Článek

Krize kolem koronaviru zatopila automobilkám, co se odstávek výroby či uzavření autosalonů týče. Zřejmě však bude mít i dlouhodobější dopad, nehledě na finanční obtíže. Zákazníci se podle informací agentury Bloomberg budou po koronavirové krizi více zajímat o čistotu vzduchu uvnitř aut.

V současné době se na toto téma někteří výrobci soustředí s vestavěnými ionizátory či větším množstvím aktivních filtrů. Ovšem technologie má pokročit ještě dále.

Kolínská automobilka TPCA prodloužila odstávku výroby až do 18. května

AutoMoto

„Pandemie změní naše vnímání bezpečnosti a luxusu,” řekl pro Bloomberg šéfdesignér Daimleru Gorden Wagener. Felix Kilbertus z Rolls-Royce dodává, že „budoucnost bude více než kdy jindy o svobodě bezpečně jezdit na různá místa a tato auta budou více než kdy jindy o jejich interiéru”.

Například Jaguar Land Rover experimentuje s ultrafialovým světlem, které by uvnitř ventilace ničilo příchozí bakterie. Rozjetý vývoj této technologie by mohl s novými skutečnostmi pokročit napříč segmentem.

Mercedes-Benz dokonce podle slov Wagenera experimentuje se zlepšováním vzduchu mimo kabinu. „Pracujeme na myšlence, že vůz by mohl odstraňovat špatné věci ze vzduchu mimo auto,“ naznačil v rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám