Hlavní obsah

Jeep indiánům nechce ustoupit, spor o název Cherokee ale nemusí být u konce

Automobilka Jeep nechce vyslyšet výzvu a změnit jméno svým modelům Cherokee a Grand Cherokee, aby se nejmenovaly po indiánském kmeni Čerokézů. Nechala však otevřené dveře pro další debaty na toto téma.

Foto: Jeep

První generace Jeepu Grand Cherokee, prodávaná od roku 1992, po modernizaci

Článek

Americká automobilka Jeep se nedávno stala terčem kritiky kvůli svým modelům Cherokee a Grand Cherokee, protože používají jméno indiánského kmene Cherokee, česky Čerokézů. Zhruba třísettisícový národ, zastoupený šéfem Chuckem Hoskinem Jr., požaduje změnu.

Indiáni chtějí změnit název ikonického jeepu

AutoMoto

SUV s názvem Cherokee je v nabídce Jeepu už 47 let; před 28 lety se přidal větší a luxusnější Grand Cherokee. Nyní, slovy Hoskina, automobilka změnu „s respektem odmítla” provést.

„Myslel jsem si, že je správné to jméno změnit, a řekl bych, že to s respektem odmítli udělat. Ale také nechali otevřené dveře pro další jednání,” komentoval Hoskin situaci pro web Automotive News.

Foto: Jeep

První generace Jeepu Cherokee, prodávaná od roku 1974

„Neprocházíme kulturní mapou Ameriky hledajíce věci, které nás urážejí,” dodal. Nicméně, navenek to tak trochu vypadá, když téměř půl století nebyl se jménem Jeepu Cherokee problém dost velký na to, aby to někomu stálo za snahu o změnu.

„Myslím si, že jsme v době, kdy je na čase, aby korporace i sportovní týmy přestaly používat jména, obrazy a maskoty pocházející z kultury původních amerických obyvatel,” uvedl Hoskin v minulosti s narážkou na to, že týmy Cleveland Indians a Washington Redskins se právě z těchto důvodů přejmenovaly. Nutno podotknout, že slovo „redskin” („rudokožec”) je v USA považováno za urážlivé.

„Jména našich aut byla pečlivě vybrána..., aby uctívala a oslavovala původní americké obyvatelstvo pro jejich vznešenost, statečnost a hrdost. Jsme odhodláni k uctivému a otevřenému dialogu s čerokézským principálem Chuckem Hoskinem,” uvedla automobilka v prohlášení, kterým reagovala na původní požadavek.

Reklama

Související články

Jeep Gladiator míří na evropský trh

Pick-up Jeep Gladiator, který se v USA prodává už od roku 2019, má ještě tento měsíc přijít na evropské trhy. Nabídne pouze třílitrový vznětový šestiválec...

Výběr článků

Načítám