Hlavní obsah

Indiáni chtějí změnit název ikonického jeepu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modely Cherokee a Grand Cherokee jsou terčem kritiky šéfa Čerokézů, jednoho z kmenů původních obyvatel severoamerického kontinentu, a to desítky let poté, co je automobilka Jeep začala používat.

Foto: Jeep

Dosud poslední generace Jeepu Cherokee, prodávaná od roku 2013, v terénní verzi Trailhawk

Článek

Automobilka Jeep prodává SUV s názvem Cherokee už 47 let. Tento název je ovšem v originále i jménem kmene Čerokézů, jednoho z nejznámějších kmenů původních obyvatel severoamerického kontinentu. Přes tamní dominanci přistěhovalců a jejich potomků v posledních zhruba pěti stech letech dnes v Severní Americe žije na 316 tisíc Čerokézů.

Nyní poprvé po Jeepu chtějí, aby jméno modelů Cherokee a většího Grand Cherokee změnil, třebaže v tom slovy Chucka Hoskina Jr., šéfa čerokézského národu, nevidí žádné zlé intence. „Jsem si jist, že úmysl je dobrý, ale není to vůči nám uctivé, že naše jméno je nalepené na autě,” uvedl Hoskin.

Foto: Jeep

První generace Jeepu Cherokee, prodávaná od roku 1974

„Nejlepším způsobem, jak nás uctít, je učit se o naší suverénní vládě, naší roli v této zemi, naší historii, kultuře a jazyce,” dodal pro magazín Car and Driver. V prohlášení se opřel o koncepty rasové spravedlnosti, o kterých zesílily debaty po loňských protestech s heslem „Black lives matter”.

Foto: Jeep

První generace Jeepu Grand Cherokee, prodávaná od roku 1992, po modernizaci

„Myslím si, že jsme v době, kdy je na čase, aby korporace i sportovní týmy přestaly používat jména, obrazy a maskoty pocházející z kultury původních amerických obyvatel,” uzavřel s narážkou na to, že týmy Cleveland Indians a Washington Redskins se právě z těchto důvodů přejmenovaly. Nutno podotknout, že slovo „redskin” („rudokožec”) je v USA považováno za urážlivé.

Jeep o požadavku Čerokézů ví. „Jména našich aut byla pečlivě vybrána..., aby uctívala a oslavovala původní americké obyvatelstvo pro jejich vznešenost, statečnost a hrdost. Jsme odhodláni k uctivému a otevřenému dialogu s čerokézským principálem Chuckem Hoskinem,” uvedla automobilka v prohlášení.

Foto: Jeep

Poslední dosud představený Jeep Grand Cherokee v sedmimístné verzi „L”

Reklama

Související články

Jeep Gladiator míří na evropský trh

Pick-up Jeep Gladiator, který se v USA prodává už od roku 2019, má ještě tento měsíc přijít na evropské trhy. Nabídne pouze třílitrový vznětový šestiválec...

Výběr článků

Načítám