Hlavní obsah

Ford si chce patentovat dálkové túrování motoru

Motory některých fordů možná za pár let bude možno túrovat pomocí dálkového ovládání. Systém je cílený na řidičské nadšence, má však být použitelný i u elektromobilů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hezky znějící auto je chloubou nejednoho automobilového nadšence, ovšem většinou je člověk své vlastní auto schopen poslouchat jen zevnitř, nikoliv zvenčí – pokud mu nepomůže kamarád přišlápnutím plynu.

Automobilku Ford napadlo, že by poslouchání vlastního auta zvenčí – a k tomu také machrování na srazu aut – mohla učinit snazším pomocí aplikace v mobilu. Na přesně takový nápad podala žádost o patent a americký patentový úřad ji nyní, zhruba rok a půl po podání, zveřejnil.

Za volantem Fordu Mustang Mach 1: Ostřejší kůň

AutoMoto

Dálkovým ovládáním má být možno túrovat nastartovaný motor, a to i např. do přednastavených vzorců či profilů. Kromě toho má být systém spojený – chápeme-li to správně – s možnostmi nastavení výfukového potrubí tak, aby se zvuk mohl měnit i při motoru běžícímu na volnoběh. A nejspíš to bude spojené i s nějakými reproduktory, neboť to má umět vyluzovat zvuky, i je-li motor vypnutý.

Tato poslední funkce se bude hodit v případě, že se Ford rozhodne systém použít i u elektrických aut. Zda by tam imitoval vytáčení spalovacího motoru a zda by tak činil uvnitř či zvenčí vozu, zatím není jasné.

Za volantem Fordu Mustang Mach-E: Parádní elektrické svezení

Testy

Stejně jako to, zda Ford někdy tento systém použije u jakéhokoliv auta. Že automobilka žádá o patent, nemusí znamenat, že tu věc uvidíme na silnicích. Automobilky si takto často „jen“ pojišťují své nápady.

Reklama

Výběr článků

Načítám