Hlavní obsah

Ford si chce patentovat dálkové túrování motoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motory některých fordů možná za pár let bude možno túrovat pomocí dálkového ovládání. Systém je cílený na řidičské nadšence, má však být použitelný i u elektromobilů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hezky znějící auto je chloubou nejednoho automobilového nadšence, ovšem většinou je člověk své vlastní auto schopen poslouchat jen zevnitř, nikoliv zvenčí – pokud mu nepomůže kamarád přišlápnutím plynu.

Automobilku Ford napadlo, že by poslouchání vlastního auta zvenčí – a k tomu také machrování na srazu aut – mohla učinit snazším pomocí aplikace v mobilu. Na přesně takový nápad podala žádost o patent a americký patentový úřad ji nyní, zhruba rok a půl po podání, zveřejnil.

Za volantem Fordu Mustang Mach 1: Ostřejší kůň

AutoMoto

Dálkovým ovládáním má být možno túrovat nastartovaný motor, a to i např. do přednastavených vzorců či profilů. Kromě toho má být systém spojený – chápeme-li to správně – s možnostmi nastavení výfukového potrubí tak, aby se zvuk mohl měnit i při motoru běžícímu na volnoběh. A nejspíš to bude spojené i s nějakými reproduktory, neboť to má umět vyluzovat zvuky, i je-li motor vypnutý.

Tato poslední funkce se bude hodit v případě, že se Ford rozhodne systém použít i u elektrických aut. Zda by tam imitoval vytáčení spalovacího motoru a zda by tak činil uvnitř či zvenčí vozu, zatím není jasné.

Za volantem Fordu Mustang Mach-E: Parádní elektrické svezení

Testy

Stejně jako to, zda Ford někdy tento systém použije u jakéhokoliv auta. Že automobilka žádá o patent, nemusí znamenat, že tu věc uvidíme na silnicích. Automobilky si takto často „jen“ pojišťují své nápady.

Reklama

Výběr článků

Načítám