Hlavní obsah

Dvě Tatrovky míří do prestižní americké aukce, cena půjde do milionů

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na květnovou aukci slavné síně RM Sothebys míří dvě Tatrovky. Někdejší pýcha československého automobilového průmyslu zejména po válce vyráběla tak netradiční a nadčasové limuzíny, že ji dobře znají nadšenci po celém světě. A na odhadovaných cenách je to dobře vidět.

Foto: RM Sothebys

Tatra T87

Článek

V americkém městě Elkhart se má od 1. do 2. května uskutečnit velká aukce historických aut, motocyklů a dalších předmětů. Pokud nebudou omezení kvůli pandemii koronaviru proti, v nabídce aukční síně RM Sothebys se objeví i dvojice nádherných vozů Tatra.

Válečná kráska

Starším nabízeným kouskem je model T87 z roku 1948. Tento model je nástupcem původní T77, pracovat se na něm začalo ještě před druhou světovou válkou v roce 1936, aby se za dva roky rozjela omezená a přerušovaná sériová výroba.

T87 se proslavila i díky cestovatelům, kdy Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v letech 1947 až 1950 podnikli výpravu do Afriky a Jižní Ameriky. Konkrétní kus je vybaven osmiválcovým, vzduchem chlazeným motorem umístěným typicky za zadní nápravou.

Nadšenec z Ústecka prodloužil Embéčko. Stovek tisíc za limuzínu nelituje

AutoMoto

Dodnes tento vůz uhrane svou aerodynamickou karoserií. Pokud jde o konkrétní nabízený kus, spadá do poslední série po modernizaci, která vydržela ve výrobě od osudového roku 1948 do roku 1950. V roce 2000 byl nalezen na Slovensku, kde započal svou pouť přes Austrálii do Severní Ameriky.

Již v roce 2013 jej stejná aukční síň vydražila za 280 500 dolarů, v přepočtu více než sedm milionů korun. Nyní je odhadovaná cena v přepočtu někde mězi 7,5 a 10 miliony korun.

Nástupce

Na stejné aukci se bude nabízet i Tatra 603-2. Model 603 měl premiéru v roce 1955 a jedná se tak o nástupce T87 a Tatraplanu. Základ techniky se vzduchem chlazeným osmiválcem vzadu zůstal stejný, po modernizaci už se výkon vyšplhal až na 77 kilowattů.

Foto: RM Sothebys

Tatra 603-2

Dvojka v názvu značí modernizaci s premiérou roku 1962, po které model přišel o charakteristickou trojici světlometů na přídi.

Produkce Tatry 603 skončila v roce 1975, konkrétní nabízený kus v černém laku je z roku 1963. Ovšem přijít by měl na mnohem méně než starší kolega. Odhadovaná cena je 50 až 75 tisíc dolarů, tedy v přepočtu kolem 1,25 až 1,9 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Tatra dodá armádě auta za půl miliardy korun

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá české armádě v příštích letech 71 nákladních vozidel. Hodnota těchto zakázek pro ministerstvo obrany převyšuje půl...

Výběr článků

Načítám