Hlavní obsah

Další díl pohádky? Lotus Esprit se má konečně vrátit jako pětisetkoňový hybrid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotus slíbil návrat Espritu před deseti lety. Místo toho od té doby stále vyrábí jen to, co předtím. Podle britského magazínu ale duchovní nástupce Espritu konečně přijede a bude mít nejméně 500 koní.

Foto: Lotus

Koncept Lotusu Esprit, představený v roce 2010

Článek

Automobilka Lotus to s představováním nových aut moc nepřehání - nedávná Evija, elektrický hypersport o 2000 koních, bylo první nové auto téhle značky od roku 2008. Slibů je od roku 2010, kdy se představilo několik nádherných konceptů v čele s Espritem na titulní fotografii, mnohem víc. A britský Autocar nyní přináší další.

Publikace hovoří o tom, že v roce 2022 by se ten Esprit, na který se těšíme už deset let, mohl konečně představit. V útrobách by mohl mít pětisetkoňové pohonné ústrojí, složené ze šestiválcového spalovacího motoru s elektromotorem.

Zdali se bude jmenovat Esprit, není jisté, ale má navázat na ideu posledního Espritu - má to být sporťák útočící na základní Ferrari s cenou někde nad třemi miliony korun.

Foto: Lotus

Lotus Esprit V8 z roku 1996

Zároveň má být jakýmsi mostem mezi dosavadními modely značky a dalšími budoucími vozy, které budou stát na zcela nové platformě. Ta nahradí čtvrtstoletí starý základ Elise a Exige, a také poněkud mladší, dvanáctiletou platformu Evory. Z jakého bude materiálu, se nedozvídáme, ale podle Britů v ní bude hrát důležitou roli spojování pomocí nýtů.

Tento „most”, ať se již bude jmenovat Esprit, či nikoliv, ale novou platformu ještě nedostane. Bude stát na základech Evory, ale nebude jejím nástupcem - bude větší. Šestiválec v jeho útrobách má být spřízněný s motorem od Toyoty, který nyní pracuje v Evoře, a Lotus - třebaže vlastněný čínským Geely, stejně jako Volvo, které má hybridů v nabídce dost - k němu sám vyvinul elektrické pohonné ústrojí.

Foto: Lotus

Lotus Evora GT

Na rozdíl od Evory také nemá nový vůz mít čtyři místa k sezení, nýbrž jen dvě, a k tomu spoustu úložného prostoru. Ovšem, zda se tyto předpovědi stanou během příštích dvou let realitou, můžeme stále jen doufat.

Anketa

Věříte, že Esprit přijde?
Ano
68,6 %
Rád/a bych, ale jsem skeptický/á
12,8 %
Nevím/Je mi to jedno
9,3 %
Spíše ne, ale rád/a se nechám příjemně překvapit
2,3 %
Ne
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám