Hlavní obsah

Tohle není létající talíř z filmu, ale historický závoďák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se díváme na létající talíř pro nějaké sci-fi z půlky minulého století. Doba by byla správně, ale stojí před námi závodní auto - Lotus Eleven Le Mans z roku 1956. Je na prodej v aukci.

Foto: BringaTrailer.com

Nepřipomíná vám Lotus Eleven Le Mans spíš létající talíř než auto?

Článek

Závodní auta z 50. let minulého století si často jsou dost podobná, připomeňme kromě tohoto Lotusu také Jaguar D-Type nebo Porsche 550 Spyder. Právě tohle ale vypadá nejvíc jako něco, v čem by člověk čekal mimozemšťana.

Třebaže má ve jménu „Le Mans”, tenhle konkrétní kousek se nikdy tohoto slavného vytrvalostního závodu neúčastnil. Jeden z 270 vyrobených exemplářů však ano, v roce 1956, a získal prvenství ve své třídě a sedmé místo celkově.

Tento konkrétní Lotus Eleven závodil v Silverstonu a Crystal Palace, pak se stěhoval do Dánska a později do Minneapolis v USA, kde prošel kompletní renovací. Ta trvala deset let.

Od roku 2000 je u jednoho majitele v Ohiu a jezdil na okruzích Watkins Glen, Mid Ohio, Road America nebo Sebring. A právě ten ho nyní prodává v aukci na webu BringaTrailer.com; aktuální cena je 90 tisíc dolarů, tedy asi 2,07 milionu korun.

V útrobách pracuje řadový čtyřválec Coventry Climax o objemu 1,46 litru. Ten byl zrenovován znovu v roce 2016. Svůj poslední závod auto jelo v roce 2017; do dalšího ho přihlásí až jeho nový majitel.

Foto: Porsche

Porsche 550 RS Spyder, zde při závodě Mille Miglia v roce 1954

Foto: Jaguar

Jaguar D-Type

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám