Hlavní obsah

Dají se podomácku vyrobit bezvzduchové pneumatiky? Britové to zkusili

Vyrábět na koleně bezvzduchové pneumatiky se může zdát jako hloupost, když to Michelinu trvá roky. Dvojice britských youtuberů to přesto zkusila a výsledek sice není použitelný v reálném světě, ale do totálního fiaska má daleko.

Foto: Michelin

Michelin Uptis (Ilustrační foto)

Článek

Gumárenský gigant Michelin vyvíjí pneumatiky, které by nespoléhaly na tlak vzduchu ve svém nitru a tak byly odolné vůči propíchnutí, už několik let. Není se co divit, že to někdo zkusí udělat doma, levněji a rychleji. Tentokrát to ale nejsou Rusové, nýbrž britský kanál Driven Media. Za „vynálezem“ dle videa stojí závodní jezdec Scott Mansell a inženýr Callum McIntyre.

Kolem obyčejného ocelového kola z Fordu Mondeo našroubovali kousky plastové vodovodní trubky a aby byla jízda pohodlnější, vložili do mezírek pod běhoun pneumatiky – ano, celé to obalili běhounem uříznutým z obyčejné gumy, který na konci spojili dohromady – kousky tenčí trubky.

Výsledek unesl auto – za testovací vozidlo si vybrali lehoučký caterham. Dokonce se na vynálezu dalo i jezdit – pomalu, rychleji, přes retardér, po trávě i skrz masivní díry v silnici.

Test letních pneumatik ADAC 2022: Překvapení z dálného východu

AutoMoto

Jen byl vynález poněkud hlučný, asi dvojnásobně oproti běžným pneumatikám, nepohodlný, protože běhoun nebyl úplně kulatý, a taky se sem tam uvolnil některý ze stovek šroubů a matiček, kterými to celé drželo pohromadě. Ale auto na tom dokázalo jezdit, a dokonce i smykovat, běhoun se nerozpojil při prvním náznaku rychlejšího otáčení kola.

Jedním dechem je však třeba dodat, že pokud si něco takového zkusíte vyrobit sami – s cenou okolo 300 liber (cca 9000 korun) za kus to není úplně levná zábava, ale i tak – nejezděte s tím po veřejných silnicích, neboť za případné odlétávající součástky vám ostatní motoristé nepoděkují, mírně řečeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Lze vyměnit olej za běhu motoru? Rus to zkusil

Před výměnou oleje je třeba udělat jednu zásadní věc – vypnout motor. Ale co kdyby se znova nemusel rozběhnout, například se slabou baterií v krutém mrazu na...

Výběr článků

Načítám