Hlavní obsah

Dají se podomácku vyrobit bezvzduchové pneumatiky? Britové to zkusili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrábět na koleně bezvzduchové pneumatiky se může zdát jako hloupost, když to Michelinu trvá roky. Dvojice britských youtuberů to přesto zkusila a výsledek sice není použitelný v reálném světě, ale do totálního fiaska má daleko.

Foto: Michelin

Michelin Uptis (Ilustrační foto)

Článek

Gumárenský gigant Michelin vyvíjí pneumatiky, které by nespoléhaly na tlak vzduchu ve svém nitru a tak byly odolné vůči propíchnutí, už několik let. Není se co divit, že to někdo zkusí udělat doma, levněji a rychleji. Tentokrát to ale nejsou Rusové, nýbrž britský kanál Driven Media. Za „vynálezem“ dle videa stojí závodní jezdec Scott Mansell a inženýr Callum McIntyre.

Kolem obyčejného ocelového kola z Fordu Mondeo našroubovali kousky plastové vodovodní trubky a aby byla jízda pohodlnější, vložili do mezírek pod běhoun pneumatiky – ano, celé to obalili běhounem uříznutým z obyčejné gumy, který na konci spojili dohromady – kousky tenčí trubky.

Výsledek unesl auto – za testovací vozidlo si vybrali lehoučký caterham. Dokonce se na vynálezu dalo i jezdit – pomalu, rychleji, přes retardér, po trávě i skrz masivní díry v silnici.

Test letních pneumatik ADAC 2022: Překvapení z dálného východu

AutoMoto

Jen byl vynález poněkud hlučný, asi dvojnásobně oproti běžným pneumatikám, nepohodlný, protože běhoun nebyl úplně kulatý, a taky se sem tam uvolnil některý ze stovek šroubů a matiček, kterými to celé drželo pohromadě. Ale auto na tom dokázalo jezdit, a dokonce i smykovat, běhoun se nerozpojil při prvním náznaku rychlejšího otáčení kola.

Jedním dechem je však třeba dodat, že pokud si něco takového zkusíte vyrobit sami – s cenou okolo 300 liber (cca 9000 korun) za kus to není úplně levná zábava, ale i tak – nejezděte s tím po veřejných silnicích, neboť za případné odlétávající součástky vám ostatní motoristé nepoděkují, mírně řečeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Lze vyměnit olej za běhu motoru? Rus to zkusil

Před výměnou oleje je třeba udělat jednu zásadní věc – vypnout motor. Ale co kdyby se znova nemusel rozběhnout, například se slabou baterií v krutém mrazu na...

Výběr článků

Načítám