Hlavní obsah

Netanjahu vzal do Moskvy i generály

Moskva
Aktualizováno

K jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přicestoval v pondělí do Moskvy izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Doprovázely ho špičky bezpečnostního aparátu. Hlavním tématem jednání byl konflikt v Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelský premiér Netanjahu jednal v Moskvě s ruským prezidentem PutinemVideo: Reuters

 
Článek

Ruský prezident chtěl s předsedou izraelské vlády diskutovat „o blízkovýchodním mírovém procesu a boji proti světové teroristické hrozbě“, avizoval Kreml.

Pozoruhodné je, že s Netanjahuem do Moskvy vyrazilo hned několik čelních armádních a bezpečnostních představitelů včetně náčelníka generálního štábu generála Gadiho Eizenkota a šéfa vojenské rozvědky generála Hercla Haleviho.

Jednání za zavřenými dveřmi se uskutečnilo v době, kdy Rusové v syrské Latakíji budují předsunutou leteckou základnu a dodávají další zbraně syrskému režimu. Izraeli se nelíbí možnost, že by do Sýrie byly dodány některé důmyslné zbraně, jež by se pak mohly dostat do rukou šíitskému hnutí Hizballáh v sousedním Libanonu, které je vůči Izraeli nepřátelské.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vítá v Moskvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Netanjahu před schůzkou s Putinem upozornil, že Sýrie a Írán dodávají Hizballáhu zbraně a „usilují o otevření druhé teroristické fronty na Golanských výšinách”. Podle Putina jsou takové obavy zbytečné.

Oba politici se podle Netanjahua dohodli na „mechanismu, který by zabránil nedorozumění” mezi izraelskými vojáky u hranic se Sýrií a ruskými vojsky v Sýrii.

Reklama

Související články

Špičky Hamásu jednaly se saúdským králem

Šéf palestinského hnutí Hamás Chálid Mišál a další zástupci jeho politického křídla v pátek jednali se saúdskoarabským králem Salmánem. O prvním setkání po...

Egypt opevní hranici s Gazou rybníky

Egyptská armáda postaví podél čtrnáctikilometrové hranice s pásmem Gazy nejméně 18 rybích nádrží. Jejich účelem je zabezpečit hranici mezi palestinskou...

Izrael odmítá syrské uprchlíky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl přijmout syrské uprchlíky z válkou zmítané Sýrie. Řekl, že jeho země je příliš malá na to, aby se běženců...

Výběr článků

Načítám