Hlavní obsah

V Litvě se připravují na krymský scénář, cvičí celé Pobaltí

V Litvě začalo ve středu vojenské cvičení. Jeho cílem je odvrátit případný útok na nový plynový terminál podle krymského scénáře. To znamená, že by terminál ovládli ruští vojáci v neoznačených uniformách. Manévrů s názvem Úder blesku se účastní na 3000 vojáků. Litva chce tímto způsobem demonstrovat schopnost ubránit se agresi. Manévry se konají i v dalších pobaltských republikách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Litevská armáda cvičí zásah na obranu plynového termináluVideo: Reuters

 
Článek

Litevské cvičení se koná v Klaipedě, kam loni dorazil plovoucí terminál pro dodávky zkapalněného plynu.

Vojáci se ve cvičení soustředí na útok ozbrojených skupin separatistů, kteří obsazují budovy místní správy, sklady a letiště. „Snažíme se poučit ze situace na Krymu a na Ukrajině, i když přirozeně v našem případě by to mohl být otevřený útok. Může to být odlišné, může to mít jiný scénář,“ řekla agentuře Reuters prezidentka Dalia Grybauskaitėová, která je známá svými tvrdě protiruskými postoji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: NTB Scanpix, Reuters

Německá ponorka U33, kanadská loď HMCS Fredericton a nizozemská helikoptéra na cvičení Dynamic Mongoose

Prezidentka zdůraznila, že se nesnaží o konfrontaci: „Nikoho nenapadáme, chystáme se bránit sami sebe. Všechno, co se stane na Ukrajině i v jiných oblastech, bude záviset na chování Ruska.“

Grybauskaitėová ale dodala: „Nikoho se nebojíme a neodpustíme Rusku nebo Putinovi agresi nebo útok na nás. Neumožníme, abychom byli snadno ovládnuti.“ Železná dáma už dříve opakovaně přirovnávala Putinovu strategii k Hitlerovi. Zvyšuje proto výdaje na obranu a zavedla povinnou vojenskou službu.

Dodala také, že Ukrajina nutně potřebuje litevskou pomoc: „Myslím si, že Ukrajina potřebuje asistenci, protože ta země je ve válce, napadena sousedem. Země, která čelí fiskální a finanční krizi, země, která je v nouzi, nutně potřebuje pomoc s ekonomickými reformami, s tím, jak čelit hospodářskému propadu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký tank M1A1 Abrams střílí na manévrech v Lotyšsku

Manévry v Pobaltí

Manévry se konají i v sousedním Lotyšku, kde se cvičení Zaibo Kiritis účastní 3000 vojáků včetně amerických ze 7. pěšího pluku Cottonbaler podporovaných tanky M1A2 Abrams. Do země v březnu dorazilo na 120 amerických obrněných vozidel, kromě tanků ještě transportéry M2A3 Bradley.

Ještě větší cvičení Siil 2015 se koná v Estonsku. Toho se účastní na 13 tisíc vojáků a příslušníku polovojenské Estonské obranné ligy i čtyři americké tanky Abrams a britská, německá a belgická proudová letadla.

Foto: NTB Scanpix, Reuters

Posádka americké lodě USS Viksburg se na cvičení v Severním moři snaží odhalit ponorku.

Cvičení Severoatlantického paktu

NATO zahájilo v pondělí v Severním moři vůbec největší protiponorkové cvičení Dynamic Mongoose, jehož se účastní 5000 námořníků a dalších vojáků z jedenácti zemí. Poprvé je do něj zapojeno i neutrální Švédsko. Manévrů se účastní třináct lodí a čtyři ponorky, které se snaží uniknout odhalení a torpédovat lodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám