Hlavní obsah

Kurdové viní syrskou exilovou vládu, že podporuje IS evropskými penězi

Novinky, Alex Švamberk
Kobani

Kurdští vzbouřenci obvinili exilovou Syrskou prozatímní vládu, že podporuje Islámský stát a přeposílá mu peníze, které získala od evropských dárců. Odvolávají se na dokumenty, které získali po dobytí měst. Obvinění ukazuje na rostoucí napětí mezi exilovou vládou a syrskými Kurdy.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdští bojovníci v Sýrii

Článek

„Evropské peníze pro syrský lid jdou IS, Syrská prozatímní vláda ze Syrské koalice podporuje polní nemocnice IS,“ uvedl minulý týden mluvčí kurdských milicí YPG Redur Chelil na svém twitterovém účtu. „Říkali jsme už dříve, že Syrská koalice je politickou tváří IS,“ dodal v Kobani podle serveru BasNews.

YPG (Jednotky ochrany lidu) získala dokumenty se jmény, podpisy a daty, které potvrzují, že Syrská prozatímní vláda podporuje tisíci dolary polní nemocnice Islámského státu v Tel Baraku a Tall Hamisu.

„Nabízíme veřejnému mínění jeden dokument z desítek o tomto naprostém zločinu Syrské opoziční koalice proti syrskému lidu obecně a zejména proti kurskému lidu,“ uvedl mluvčí YPG s tím, že Syrská koalice na obvinění nereagovala.

Pravost dokumentu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Spory Kurdů s prozatímní vládou

YPG ovládla obě města na konci února během své velké ofenzívy. Informace o dokumentech ale zveřejnila až 5. září v době vzrůstajících sporů se syrskou exilovou vládou. Ta přišla v srpnu s plánem přesunout své sídlo z Turecka do bezpečné zóny, která by podle americko-tureckých plánů měla vzniknout na severu Sýrie při tureckých hranicích.

Prozatímní vláda uvedla, že v oblasti nebudou smět operovat žádné milice kromě Svobodné syrské armády, čím by zablokovala další postup kurských milic YPG, ale dokonce by v něm nesměla působit ani Sjednocená demokratická strana (PYD), jejímž ozbrojeným křídlem jsou milice YPG, jedna z mála sil schopná zastavit IS.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Předseda syrské prozatímní vlády Ahmad Tuma řekl v srpnovém rozhovoru pro ARAN News, že v zóně pod její správou budou platit tři základní body: „Tato bezpečná zóna bude zcela bez (přítomnosti sil) IS, Fronty an-Nusra a PYD. Věřím, že tato politická strana nebude riskovat vstup do svobodné zóny, když to nebude povolené.“

Tuma vysvětlil, proč tam nebudou smět nejen milice YPG, ale ani představitelé PYD: „Hlavním důvodem tohoto přístupu k PYD je zajištění národní bezpečnosti Turecka, protože tato zóna bude při tureckých hranicích. Turecko je klíčový hráč, který umožňuje realizaci projektu bezpečné zóny, a to vylučuje, aby v projektu hrála jakoukoli roli PYG napojená na PKK (Kurdskou stranu pracujících).“

Tuma přitom zdůraznil, že vždy podporoval Kurdy a mnohdy předřazoval jejich požadavky před arabské.

Kurdská strana pracujících dlouhodobě vedla dlouhá léta boj a odtržení Kurdy obývaných oblastí Turecka. Příměří a jednání o míru skončily v létě po atentátu PKK na turecké vojáky a následných náletech na pozice PKK v Turecku a posléze i v Iráku.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Kurdové dlouhodobě kritizují Katarem placenou prozatímní vládu jako protureckou a napojenou na Muslimské bratrstvo, jehož členem je Tuma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám